Dostupni linkovi

Predizborna radna mesta


Izborni plakati na Kosovu, ilustrativna fotografija
Izborni plakati na Kosovu, ilustrativna fotografija
Piše: Luljeta Krasniqi-Veseli

Na pragu prevremenih izbora na Kosovu, 8. juna, otvaranje novih radnih mesta je najpopularnije obećanje kosovskih političara.

U ekonomskom planu Demokratske partije Kosova, odlazeći premijer, Hashim Thaçi, predvidja da preko Fonda za zaposljenje u vrednosti od milijardu ipo, otvori 200 hiljada novih radnih mesta.

Nova radna mesta je obećao i predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa. Tokom jednog biznis sastanka, on je obećao da će samo u polljoprivredu investirati 1,2 milijarde eura i tako otvoriti 120 hiljada novih radnih mesta.

Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, obećava takodje 200 hiljada radnih mesta.

O tome koliko je sve ovo realno, govori stručnjaci za ekonomska pitanja.
Lumir Abdixhiku, direktor Instituta "Riinvest" u izjavi za RSE objašnjava da je stvaranje 200 hiljada radnih mesta nedostižno u jednoj ovakvoj privredi kakvu Kosovo ima.

"To su euforična predizborna obećanja, koja nisu dobra jer su nedostižna ako se uzmu u obzir izvori koje Kosovo ima na raspolaganju, kao i dosadašnji napredak. Kako bi imali novih 200 hiljada radnih mesta, potreban nam je ekonomski rast od 20 posto unutar jedne godine. A takav ekonomski rast nikada ni jedna zemlja nije imala u istoriji šovešanstva. Prema tome, to su euforična obećanja koja se pretvaraju i u šalu", kaže ekonomista Abdixhiku, dodajući da je matematika lidera političkih partija pogrešna i prema tome nepravedna prema gradjanima Kosova.

U vreme kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, 2008. godine, nezaposlenost u zemlji je bila iznad 43 posto. Poslednji podaci kosovske Agencije za statistiku govore da je 2012. godine nezaposlenost bila oko 30 posto, ali je bilo podataka kako je nezaposlenost i 40 posto.

To govori da je nezaposlenost na Kosovu unutar četiri godine uspela da se smanji za 10 odsto.

A ukoliko dodje do ostvarenja obećanja, onda bi broj od 350 hiljada nezaposlenih pao na 150 hiljada.

Tako nešto za Agrona Demija, direktora Instituta za napredna istraživanja, je nemoguće.

On podseća ni da dosadašnja vlada za ove četiri godine nije uspela da kreira više od 40 hiljada radnih mesta.

"Mi želimo da verujemo da Kosovo ima potencijala da kreira ta radna mesta u predstojećim godinama, ali, politiške partije nisu uspele da kažu na koji našin će doći do toga. Ne verujem da se to može desiti samo u poljoprivredi i da samo poljoprivreda može pospešiti ekonomski razvoj. Subvencijama i javnim novcem se ne postižu ta nova radna mesta", kaže Demi.

Uz to, podsetimo da srednjoročni okvir potrošnje 2013-2015, usvojen u Vladi Kosova, ne predvidja nova radna mesta do kraja 2015.
XS
SM
MD
LG