Dostupni linkovi

I premijer i stranački lider


Premijer u obilasku rekonstruisane dionice puta Berane – Petnjica
Premijer u obilasku rekonstruisane dionice puta Berane – Petnjica

Da li premijer i zamjenik predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković tokom predizborne kampanje svojim aktivnostima krši Zakon o izboru odbornika i poslanika, pitanje je koje se postavlja nakon njegovih učestalih posjeta Mojkovcu i Petnjici u kojima će se 26. novembra održati lokalni izbori.

Zakon o izboru odbornika i poslanika, podsjeća nevladin sektor, propisuje da javni funkcioneri i državni službenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti. I dok civilni sektor upozorava na dosadašnju praksu, da uoči svakih izbora premijer i pojedini ministri učestalo obilaze te opštine pravdajući se radnim obavezama, pa se pred lokalne izbore otvaraju važni putni pravci i presijecaju vrpce, što izaziva sumnju u zloupotrebe, premijer Duško Marković to negira.

U utorak je Marković, tokom obilaska rekonstruisane dionice saobraćajnice Berane - Petnjica regionalnog puta Berane - Trpezi - Kalače, prokomentarisao tvrdnje da je ova posjeta dio predizborne kampanje i opoziciji oštro odgovorio.

"Dokonici uglavnom izmišljaju. Predsjednik Vlade nije u kampanji, predsjednik Vlade je na infrastrukturnom projektu u koji je Vlada uložila 3,5 miliona eura. Život u Crnoj Gori ne može da stane zbog izbora. Crna Gora treba da se razvija. U Crnoj Gori građani treba da žive bolje nego što žive danas, a to je obaveza ove Vlade", poručio je Marković.

Međutim, aktivisti nevladinog sektora i opozicine partije upozoravaju da se ponavlja stara praksa uoči svakih izbora u Crnoj Gori. Pa Sanja Rašović iz Građanske alijanse (GA) smatra da su sa stanovišta Zakona o izboru odbornika i poslanika simptomatične učestale posjete premijera Markovića Mojkovcu i Petnjici:

"Moramo primjetiti da u desetak dana imati dvije ili tri posjete premijera jednoj lokalnoj samoupravi jeste nešto što je čudno i što nije svakidašnje. U tom kontekstu, gotovo sam sigurna da možemo sumnjati u kršenje te zakonske regulative (Zakon o izboru odbornika i poslanika)".

Mještanima Petnjice Marković je obećao da će "samo za sat putovati" do Podgorice
Mještanima Petnjice Marković je obećao da će "samo za sat putovati" do Podgorice

Rašović podsjeća da je slično bilo i uoči lokalnih izbora u drugim crnogorskim opštinama poput Nikšića i Hrerceg Novog.

"Dakle, ista je situacija i sada u susret predstojećim lokalnim izborima. Iako povećane aktivnosti i posjete najčešće pravdaju radnim posjetama simptomatično je to da su te navodno radne posjete uvijek u periodima kada slijede izbori. Stoga tako djelovanje upućuje na sumnju da se radi o zloupotrebama službenih položaja u partijsko-političke svrhe. Posebno je važno napomenuti da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) do sada nije reagovala na ovakve slučajeve, niti su ovakve aktivnosti za nju bile sporne u bilo kom segmentu", kazala je Rašović.

Dva puta u poslednjih deset dana Duško Marković je boravio u rodnom Mojkovcu u kome će se 26. novembra ove godine održati lokalni izbori. Prilikom prve posjete, 4. novembra, Marković je obećao saniranje crne ekološke tačke - Jalovišta. Prema tom obećanju ovaj problem, koji je decenijama zabrinjavao mještane tog kraja, biće pretvoren u "prepoznatljiv sportsko-turistički kompleks". Da bi se 12. novembra, prilikom druge posjete Mojkovcu, Duško Marković, tada u svojstvu zamjenika predsjednika DPS-a, sastao sa dvadesetak lokalnih privrednika i obećao da će se u prvoj godini rada nove lokalne uprave pronaći investitor koji će revitalizovati gradski hotel koji sada ne radi.

A tokom posjete Petnjici, opštini gdje će se pored Mojkovca, Cetinja i Tuzi, održati lokalni izbori, Marković je u svojstvu predsjednika Vlade obišao dionicu puta i mještanima tog kraja obećao da će kada se završe svi radovi "samo za sat putovati" do Podgorice.

"Rekao vam je predsjednik Opštine, a i ja želim to da ponovim, kada završimo ovu dionicu puta do Berana vi ćete za tri godine, kada završimo regionalni put Jezerine - Lubnice - Berane, izaći na autoput i biti u prilici da dođete do Podgorice za sat, sat i petnaest minuta", rekao je premijer Marković.

Sanja Raošvić iz GA, imajući u vidu dosadašnje postupanje ASK, ne očekuje da će reagovati ovog puta.

"Mislim da će i ovog puta ostati nijema na zloupotrebe ove vrste", zaključila je Rašović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG