Dostupni linkovi

Prebijanju sina Nenada Rašića prethodile pretnje na internetu


Po mom mišljenju, ovo je bio pokušaj ubistva: Nenad Rašić
Po mom mišljenju, ovo je bio pokušaj ubistva: Nenad Rašić

„Grupa osoba, koja je sačekala mog sina posle škole, dan ranije je objavljivala na Facebook-u i Instagram-u postove u kojima piše ‘sutra je seča Šiptara’ (pogrdan naziv za Albance) i ’ko preživi ponedeljak pričaće’, kao da se sprema kosovski boj”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nenad Rašić, lider kosovske opozicione Progresivno-demokratske stranke.

Njegov sin Nikola napadnut je u ponedeljak, 22. februara u Lapljem Selu, opština Gračanica u blizini Prištine, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

Policija Kosova je u pisanom odgovoru za RSE potvrdila da su u “masovnoj tuči učestvovali srednjoškolci, ali i nekoliko drugih osoba osoba”, te da je jedna osoba zadobila teške telesne povrede zbog kojih je prebačena u bolnicu.

Privedeno je osam osoba (C.Z., B.Z., M.R., D.N., M.J., D.T., L.K. i jedna maloletna) kojima je odlukom Državnog tužioca Kosova određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da su izvršili krivično delo “učestvovanje u tuči”.

“Državni tužilac će u zakonskom roku podneti zahtev za određivanje pritvora protiv osumnjičenih”, navode iz Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Okolnosti napada

Inače, Rašićev sin, Nikola, učenik je četvrtog razreda Gimnazije u Lapljem Selu, a napad na njega se dogodio dok je izlazio iz škole.

Direktor Gimnazije Dejan Denić tvrdi da Nikola nije problematičan tinejdžer.

“Prema informacijama koje imamo, tuča se dogodila iz nekih privatnih razloga, nije vezano za školu”, kaže Denić za RSE.

Nenad Rašić navodi da je grupa mladića sačekala njegovog sina ispred škole i da su najpre počeli verbalno da ga vređaju, nakon čega su ga i fizički napali udarajući ga “gvozdenim bokserom” po glavi. Tom prilikom Nikoli je polomljena vilica i izbijena su mu tri zuba.

“Moj sin je bio meta. Po mom mišljenju, ovo je bio pokušaj ubistva”, navodi Nenad Rašić.

Sumnja da su političari svojim neodgovornim izjavama doveli do ovoga. "Poruke su pune uvreda i potencijalnih pretnji. Kontaktirao sam tužilaštvo da ispita objave Dalibora Jevtića (potpredsednik Srpske liste)", kazao je na konferenciji za medije u Medija centru u Čaglavici, kod Prištine 23. februara.

Nenad Rašić na konferenciji za medije u Čaglavici, 23. februar 2021.
Nenad Rašić na konferenciji za medije u Čaglavici, 23. februar 2021.

Rašić je pozvao sve da prestanu sa etiketiranjem ljudi jer posledice toga mogu biti velike.

Prethodno je ocenio da je sve ovo “posledica njegovog dugogodišnjeg protivljenja političkim pritiscima”.

Nenad Rašić je inače politički protivnik, ali i kritičar Srpske liste, koja je od formiranja 2013. jedini predstavnik srpske zajednice u institucijama, i ima podršku većine srpskih birača na Kosovu.

Rašić je zbog svojih političkih stavova često izložen kritikama visokih zvaničnika u Srbiji ali i predstavnika Srpske liste, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

On je uoči i nakon prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, održanih u nedelju, 14. februara, govorio o mogućnosti da Srpska lista pokušava da manipuliše glasovima, odnosno da se vrši pritisak na glasače da glasaju za Adrijanu Hodžić ispred Bošnjačke građanske inicijative “Ujedinjena zajednica” i “Romsku inicijativu”, što tvrde i ostali bošnjački i romski političari.

Srpska lista povodom napada

Srpska lista je najpre osudila napad na sina Nenada Rašića, da bi samo nekoliko sati kasnije u saopštenju za medije navela da je “Rašić spreman na zloupotrebu sopstvenog deteta radi sticanja jeftinih političkih poena”.

“Ova tuča, kao i povrede koje je Nikola zadobio nemaju veze sa politikom i Srpskom listom, ma koliko se Aljbin (Albin) Kurti (lider izbornog pobednika, Pokreta Samoopredeljenje) i Rašić trudili da to tako predstave i steknu po koji politički poen, pokušavajući da uprljaju veličanstvenu pobedu srpskog naroda na izborima kroz iskazanu podršku Srpskoj listi”, saopštila je ova stranka.

U istom danu kada se dogodio napad na Rašićevog sina, tačnije u ranim jutarnjim satima 22. februara, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je na svom Twiter nalogu napisao da se Rašić u kampanji za izbore obraćao Albancima i tražio da glasaju za njega kako bi uništili Srpsku listu.

“Licemerje i autoprojekcija Rašića na delu! On koji se u kampanji za izbore obraćao Albancima i tražio da glasaju za njega kako bi uništili Srpsku listu, kockar koji se još jednim blefom dodvorava Albancima napadajući Srbe i SL”, navodi Jevtić u postu.

U međuvremenu, napad na Rašićevog sina su osudili visoki zvaničnici na Kosovu ali i strane diplomate.

Komentari vlasti i međunarodnih predstavnika

Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za novog premijera Kosova Aljbin Kurti je na svom Facebook profilu napisao kako je Nikola Rašić napadnut jer njegov otac nije podlegao pritiscima i pretnjama Srbije.

“Verovatno, pošto nisu mogli da zaplaše Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu”, naveo je on.

Molim agencije za sprovođenje zakona da hitno reše ovaj slučaj i privedu zločince pred lice pravde, dok Nikoli želim pun i brz oporavak, poručila je vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani.

"Sada je jasno da je napad nad njim nastavak pretnji i ilegalnog mešanja Srbije na Kosovu, u cilju zastrašivanja srpskih građana", navela je ona u saopštenju.

Osmani je pozvala policiju da istraži ovaj slučaj.

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot na svom Twitter nalogu je naveo kako ga brinu motivi ovog napada.

“Takvo nasilje, bilo fizičko ili verbalno, neprihvatljivo je prema bilo kome, ali posebno je šokantno nad mladom osobom. Molim kosovsku policiju da istraži”, napisao je on.

Oglasio se i ambasador Italije Nikola Orlando koji je napad na Rašićevog sina okarakterisao kao politički.

„Pridružujem se bezrezervnoj osudi politički motivisanog napada na sina lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića“, napisao je Orlando.

XS
SM
MD
LG