Dostupni linkovi

Na Kosovu pretučen sin Nenada Rašića


Nenad Rašić tokom intervjua za Radio Slobodna Evropa
Nenad Rašić tokom intervjua za Radio Slobodna Evropa

Sin lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na Kosovu pretučen je u ponedeljak 22. februara u Lapljem selu, opština Gračanica u blizini Prištine, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

U tuči je učestvovalo nekoliko osoba, potvrdila je policija za Radio Slobodna Evropa (RSE). Zbog ovog incidenta pritvoreno je osam osoba, među kojima i jedan maloletnik.

Pretučen je osamnaestogodišnji Nikola Rašić, učenik Gimnazije u Lapljem selu, a prema informacija RSE reč je o organizovanoj tuči u kojoj je mladiću slomljena vilica i tri zuba.

Lider pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za novog premijera Kosova Albin Kurti na svom facebook profilu je napisao kako je Nikola Rašić napadnut hladnim oružjem.

“Izgleda da ovaj zločin nad Nikolom Rašićem je organizovan i radi se o njegovom roditelju koji je odbio da podlegne pritiscima i pretnjama Srbije”, naveo je Kurti.

Nenad Rašić je inače politički protivnik Srpske liste na Kosovu i posljednjih dana, glasno je govorio kako je Srpska lista vršila pritisak na glasače da glasaju za Adrijanu Hodžić ispred Bošnjačke građanske inicijative ‘Ujedinjena zajednica’, navodeći je time oduzet mandat Bošnjačkim političkim protivnicima.

I predstavnici bošnjačke zajednice optužili su Adrijanu Hodžić, zajedno sa predstavnicima Romske inicijative, da pokušavaju da uđu u skupštinu uz pomoć glasova srpske zajednice i da će „raditi u i interesu Srpske liste".

V.d. predsednica Kosova Vojsa Osmani reagovala je u vezi napada i ocenivši ga kao napad na demokratiju i slobodu pojedinca.

"Sada je jasno da je napad nad njim nastavak pretnji i ilegalnog mešanja Srbije na Kosovu, u cilju zastrašivanja srpskih građana", navela je ona u saopštenju.

Osmani je pozvala policiju da istraži ovaj slučaj.

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot na svom twitter nalogu je naveo kako ga brinu motivi ovog napada.

“Takvo nasilje, bilo fizičko ili verbalno, neprihvatljivo je prema bilo kome, ali posebno je šokantno nad mladom osobom. Molim kosovsku policiju da istraži”, napisao je on.

XS
SM
MD
LG