Dostupni linkovi

Prazne poslaničke klupe zbog DPS ili virusa?


Prazne poslaničke klupe u Parlamentu Crne Gore (ilustrativna fotografija)
Prazne poslaničke klupe u Parlamentu Crne Gore (ilustrativna fotografija)

Komentarišući poziv Brisela vlastima u regionu Zapadnog Balkana da osiguraju ustavnu ulogu parlamenata i u vrijeme pandemije, politički analitičar, Zlatko Vujović kaže da je poziv opravdan i u slučaju crnogorskog parlamenta:

„I pored toga što nam je pandemija svima zakomplikovala život ne vidim opravdanje zašto je parlament pasivan i zašto nije bilo sjednica ovoliko vremena u nekom izmijenjenom formatu“, navodi Vujović.

Predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon 15. aprila je pozvala vlasti u regionu da osiguraju ustavnu ulogu parlamenata u nadgledanju mjera preduzetih za borbu protiv COVID-19 poručivši da “suspendovanje demokratije nije opcija u ovim teškim vremenima”.

U reakciji na njen tvit, njen kolega iz Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik ističe da je od ključnog značaja da parlamenti država kandidata nastave da igraju svoje ustavne uloge.

"Demokratija ne smije da bude žrtva pandemije", napisao je Bilčik.

Koji parlamenti zasjedaju i u pandemiji?

Od izbijanja pandemije koronavirusa u regionu početkom marta, redovno zasjedaju parlamenti Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

U Crnoj Gori od 14. marta do danas nije održana niti jedna sjednica parlamenta.


Opozicione parlamentarne stranke u Crnoj Gori smatraju da je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) iskoristila pandemiju da u potpunosti zaustavi rad crnogorskog parlamenta i preko svojih funkcionera u Skupštini ali i u Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) krene u otvorenu predizbornu kampanju.

Zašto opozicija tvrdi da je parlament suspendovan?

Poslanik najjače opozicione grupacije u Crnoj Gori, Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je na sceni suspenzija rada parlamenta u režiji vladajuće DPS:

“Neshvatljivo je zabraniti rad parlamenta u državi u kojoj je upravo parlament zadužen da proglasi vanredno stanje, u ovom slučaju zbog pandemije korona virusa. To je svojevrsni državni udar od strane vladajućeg režima”, ističe Radunović uz ocjenu da je jasno zašto to vladajuća stranka radi:

“Jasno nam je sve kada posljednjih dana gledamo potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića koji obilazi opštine i na taj način promoviše svoju stranku (DPS)”, kaže Radunović aludirajući na nedavnu posjetu potpredsjednika parlamenta Opštini Bar u kojoj je obilazio mjesne zajednice i bolnicu, iako mu takve aktivnosti makar po Poslovniku Skupštine Crne Gore nijesu u opisu posla.

U opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP) smatraju da je funkcija crnogorskog parlamenta kao ključne institucije zakonodavne vlasti u državi, u nazad nekoliko godina degradirana, a da je aktuelna suspenzija njegovog rada samo nastavak tog trenda.

“Vrlo je moguće da je ovaj krizni period neko iz vlasti želio da iskoristi za dodatnu degradaciju funkcije parlamenta tako da u tom dijelu nijesmo puno iznenađeni. Vidimo da je sjednica zakazana za slijedeću sedmicu pa se nadamo da će sada rad parlamenta biti inteziviran. Predložili smo i neke od zakona za smanjenje posljedica ove krize i vidjećemo da li će biti sluha da se na te predloge pozitivno odgovori”, kaže za RSE funkcioner SDP Ivan Vujović.

Kako vlast opravdava zastoj u radu?

Sa druge strane, u DPS kažu da je do svojevrsnog zastoja u radu parlamenta došlo zbog toga što je Skupštini i njenim radnim tijelima trebalo vremena da se prilagode na novonastalu situaciju:

“Saglasićemo se da ovo nijesu baš redovne okolnosti te da je bilo potrebno par sedmica da se prilagodimo, ali vjerujem da je sada taj period iza nas. Kreću sjednice skupštinskih odbora a zasjedanje parlamenta nas očekuje najvjerovatnije 22. aprila. Takođe, premijerski sat se očekuje 29. aprila. Dakle, parlament se vraća svojoj tradicionalnoj ulozi i funkciji”, kaže za RSE portparol DPS Miloš Nikolić.

Koji su zadaci Skupštine u aprilu?

Zbog neizvjesnosti koliko će potrajati kriza izazvana pandemijom korona virusa, vladajuća koalicija okupljena oko DPS-a, podnijela je Skupštini Crne Gore prijedlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se omogućava produženje mandata opštinskim vlastima u slučaju da on ističe „i za vrijeme vanredne situacije“, a ne samo vanrednog stanja, o čemu bi trebalo da bude riječi na zasjedanju 22. aprila.

Podsjetimo, 5. aprila trebalo je da budu održani lokalni izbori u Tivtu, ali su odgođeni zbog epidemiološke situacije.

Skupština Crne Gore bi do kraja aprila trebalo da raspravlja o setu ekonomskih mjera koje je Vlada donijela kako bi pomogla privredi i građanima u ublažavanju posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa.

Osim toga, poslanici bi trebalo da raspravljaju i o Predlogu zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Premijerski sat je planiran za 29. april.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG