Dostupni linkovi

'Pravda za Davida': Dodik da ispuni obećanje


Jedan od protesta građana u Banjaluci koji traže istinu o ubistvu Davida Dragičevića, 7. jul 2018. godine, arhivska fotografija
Jedan od protesta građana u Banjaluci koji traže istinu o ubistvu Davida Dragičevića, 7. jul 2018. godine, arhivska fotografija

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida", koja zahtijeva istinu o ubistvu banjalučkog mladića, uputila je dopis članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, pozivajući ga da ispuni javno obećanje o izbacivanju tužioca iz njihovih kancelarija.

U saopštenju za javnost podsjećaju Dodika da je 27. decembra 2018. godine dao izjavu za medije u vezi sa radom banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva u predmetu ubistva Davida Dragičevića.

“Tom prilikom ste izrekli javno obećanje da ćete lično pozvati građane da zajedno sa njima ‘izbacite’ tužioce iz njihovih kancelarija ukoliko u roku od mjesec do dva od izrečenog obećanja ne bude pomaka u istrazi. Naglasili ste kako je sramna činjenica da do tada porodici i široj zainteresovanoj javnosti nisu dati nikakvi odgovori, te da isto ne treba da radite vi već tužioci, koji ne rade svoj posao, a primaju platu. Od tog javno izrečenog obećanja prošlo je ne mjesec ili dva već nepunih jedanaest mjeseci”, navodi se u saopštenju.

Navode i da je Dodik prije dva dana potvrdio obećanje izrečeno prije jedanaest mjeseci.

Podsjećaju da se u petak, 15. novembra, navršava tačno 600 dana okupljanja grupe "Pravda za Davida", čiji aktivisti traže otkrivanje pune istine o ubistvu Davida Dragičevića i procesuiranje odgovornih.

Okupljanja grupe "Pravda za Davida", porodice i građana počeli su 26. marta 2018. godine sa zahtjevom da se sazna istina o smrti Davida Dragičevića. Od 30. decembra iste godine policija ne dozvoljava okupljanja na Trgu Krajine.

Dvadesetjednogodišnji David Dragičević nestao je 18. marta 2018, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Svijeće za Davida ispred crkve u Banjoj Luci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

XS
SM
MD
LG