Dostupni linkovi

Hahn: EU očekuje brže procesuiranje slučajeva kao što su 'Dragičević' i 'Memić'


Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn
Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn

Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn komentarisao je slučajeve Davida Dragičevića i Dženana Memića, mladiće čija smrt, u dva odvojena slučaja, još nije razjašnjena.

"Prije godinu i po dana nestao je David Dragičević, a pronađen je mrtav sedam dana nakon nestanka. Dženan Memić je poginuo prije više od tri i po godine. Duga odgađanja u sudskim postupcima u ovim i sličnim slučajevima su neprihvatljiva. Evropska unija očekuje da se ovakvi slučajevi na vrijeme istraže i procesuiraju", napisao je na Twitteru odlazeći komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn.

Hahn je iskoristio i hešteg Pravda za Davida, što je slogan pod kojim se građani, koji žele da se rasvijetli ovaj slučaj, okupljaju na protestima više od godinu dana.

David Dragičević nestao je u Banjaluci u noći 18. marta prošle godine a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. U prvom momentu policija je tvrdila da se radi o zadesnoj smrti, da bi slučaj kasnije bio prekvalifikovan kao ubistvo.

Svakodnevna okupljanja građana počinju 26. marta, a na nekoliko velikih skupova okupilo se i više desetina hiljada građana iz cijele BiH na Trgu Krajine u Banjaluci.

Dženan Memić je 8. februara 2016. zadobio smrtonosne povrede glave u Sarajevu, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo kvalificiralo kao saobraćajnu nesreću. Njegovi roditelji tvrdili su suprotno. Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom su osumnjičeni za izazivanje saobraćajne nesreće oslobođeni svih optužbi te da Tužilaštvo nije dokazalo krivicu.

Muris Memić, otac stradalog Dženana, nakon te presude rekao je kako slijedi nova istraga te da je ovo "dokaz da je Tužilaštvo KS sve vrijeme vodilo pogrešnu istragu".

XS
SM
MD
LG