Dostupni linkovi

Praćenje lokacije mobitela, borba protiv korone ili zloupotreba?


Zagreb, ispred gradske bolnice u Dubravi
Zagreb, ispred gradske bolnice u Dubravi

Hrvatska Vlada želi hitnom izmjenom Zakona o elektroničkim komunikacijama omogućiti elektroničko praćenje mobitela građana koji su u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus, a krše pravila samoizolacije i izlaze u javnosti i potencijalni su širitelji epidemije.

Saborska rasprava je u srijedu (25. ožujka) zaključena, glasat će se "kada se steknu uvjeti", međutim dileme ostaju, od mogućnosti zloupotrebe nadalje.

Pokušao ih je u četvrtak u izjavi novinarima razjasniti resorni ministar prometa i komunikacija Oleg Butković, čije ministarstvo je i predlagatelj zakona. Kaže da nema riječi ni o kakvoj mogućnosti zloupotrebe, nego samo o još jednom načinu sprečavanja širenja bolesti, i to je sve.

"I u tom smislu se išlo u izmjene zakona koji definira da se određene osobe uz njihovu privolu kontrolira da li se pridržavaju samoizolacije, bez kontakata i svega onoga. Tako da tu nema nikakve zlouporabe i nije to prvi puta da neke države u Europi i svijetu rade takvu stvar", kazao je ministar.

Uvjetovana potpora Socijaldemokratske partije

Oporbeni socijaldemokrati uvjetovali su svoju potporu ovom zakonu prihvaćanjem njihovih amandmana, ali Butković veli da je bar jedan od njih – pucanj u prazno.

"To se radi isključivo u izvanrednim okolnostima koje isključivo diktira i propisuje ministar zdravstva. Sve tamo piše, Tako da njihov amandman da se to ograničava na vrijeme trajanja pandemije ili izvanrednih okolnosti je već definiran u samom zakonu", odgovara Butković.

Socijaldemokratski zastupnik Peđa Grbin, predsjednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe i potpredsjednik parlamentarnog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako predložene izmjene nisu potrebne, jer su u najmanju ruku preširoko definirane.

"Te izmjene nisu razmjerne, a nisu ni razumne, jer se njima omogućuje praćenje ama baš svih građanki i građana Republike Hrvatske, bez obzira na to je li im određena samoizolacija ili karantena, odnosno bez obzira na to postoji li ikakva potreba da se te građanke i građane prati. Ukratko, to znači da bi – ako se netko smisli – mogao pratiti vas jer ste novinar, ili mene jer sam političar, a to nije prihvatljivo", poručuje Grbin.

Praćenje zbog malog broja prekršitelja

Dakle, Vlada je propustila definirati da se mjere praćenja mogu odnositi samo i isključivo na osobe u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus, kaže Grbin. Pa i uz takvo ograničenje, on pita -koja je svrha mijenjati zakon u situaciji kada je po najnovijim podacima u Hrvatskoj nešto ispod 19.000 osoba u samoizolaciji, a ustanovljeno je da se pravila ne pridržava tek manji dio njih.

"Dakle zbog jednog jako malog broja osoba koje su prekršile mjeru samoizolacije omogućiti praćenje kretanja svih građanki i građana Republike Hrvatske nije razumno, nije razmjerno, a nije ni potrebno", zaključuje Grbin.

Priprema sportske dvorane u Osijeku za potrebe prihvata zaraženih
Priprema sportske dvorane u Osijeku za potrebe prihvata zaraženih

Zasad nema izvanrednog stanja

Socijaldemokrati traže da se uvede izvanredno stanje po članku 17. Ustava, međutim, to vladajući odbijaju. U četvrtak 26. ožujkaje Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o lokalnim izborima, kako bi se moglo zbog epidemije odgoditi izbore u gradu Orahovici i općini Otok, zakazane za 19. travnja.

"Izmjene koje su danas predložene su izmjene koje se donose kada postoji velika nepogoda. Velika nepogoda znači i aktiviranje članka 17. Ustava , jer je odgađanje izbora definitivno umanjivanje prava građana ove države," upozorava Grbin.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Vladajuća većina uvođenje de fakto izvanrednog stanja primjenom članka 17. Ustava za sada ne planira staviti na dnevni red, kazao je u četvrtakpredsjednik parlamentarnog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Branko Bačić.

Taj članak Ustava glasi: "U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade, i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike. Opseg ograničenja mora biti primjeren naravi pogibelji, a za posljedicu ne može imati nejednakost osoba s obzirom na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, nacionalno ili socijalno podrijetlo. Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi ovoga Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni, te o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijedi."

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Hrvatskoj do 26. ožujka u popodnevnim satima je 495.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19 jer se virus proširio u 170 država i teritorija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG