Dostupni linkovi

Sankcije EU protiv ruskih zvaničnika zbog trovanja Navaljnog


Aleksej Navaljni na nepoznatoj lokaciji nakon izlaska iz bolnice u Berlinu, 11. oktobar 2020.
Aleksej Navaljni na nepoznatoj lokaciji nakon izlaska iz bolnice u Berlinu, 11. oktobar 2020.

Evropska Unija je dogovorila uvođenje sankcija protiv šest ruskih državljana i jedne institicuje zbog trovanja opozicionog političara Alekseja Navaljnog sa hemijskim agensom iz sovjetskog vremena u avgustu.

Zapadne novinske agencije su prenele izjavu neimenovanih diplomata da je dogovor o sankcijama postignut na sastanku ambasadora EU u sredu, dva dana nakon što su šefovi diplomatija podržali predlog o kaznenim merama prema ruskim državljanima za koje se veruje da su odgovorni za trovanje koje je Navaljnom ugrozilo život, kao i instituciju uključenu u program proizvodnje grupe nervnih hemijskih agenasa, poznatih kao novičok.

Zamrzavanje sredstava i zabrana putovanja bi mogli da se primene u narednih nekoliko dana, prenosi Dpa, te da su pripadnici ruskih službi bezbednosti među sankcionisanim licima.

Kaznene mere biće uvedene i Državnom institute za organsku hemiju i tehnologiju, koji je odgovoran za razvoj novičoka tokom sovjetskog perioda, navode izvori koje prenosi nemačka agencija.

Pariz i Berlin su inicirali sankcije nakon što je Organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) potvrdila 6. oktobra nalaze specijalizovanih laboratorija u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj da je Navaljni otrovan sa nervnim agensom iz grupe novičok.

Nemačka i Francuska su optužile Rusiji da nije u potpunosti istražila okolnosti trovanja Navaljnog te pokrenula pitanje bilo čije odgovornosti.

Ruske vlasti su odlučno odbacile navode o umešanosti u trovanje, opirući se međunarodnom pritisku da pokrenu krivičnu istraku, optužujući zapadne lidere za kampanju dezinformisanja u slučaju bolesti Navaljnog.

"Nemačka neće prezentirati nijednu činjenicu što je u suprotnosti sa svim međunarodnim pravnim obavezama. Odgovorićemo sistematski (na sankcije), u skladu sa diplomatskom praksom," rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u za domaće medije u sredu.

Navaljni, žestoki kritičar Kremlja i predvodnik kampanje protiv korupcije, optužio je za trovanje ruskog predsednika Vladimira Putina. On je pušten iz bolnice u Berlinu 22. septembra u kojoj je lečen 32 dana.

U avgustu su SAD stavile na listu pomenuti ruski Institut i još dva naučna postrojenja zbog skoro fatalnog trovanja dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj pre dve godine. Britanske vlasti su utvrdile da je i u tom slučaju korišćen novičok.

XS
SM
MD
LG