Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brnabić o hrvatskoj noti: Ne vidim čemu to, spustimo loptu


Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić komentarisala je notu koju je Hrvatska poslala Srbiji, a zbog izjava vicepremijera i šefa diplomatije Ivice Dačića, prenosi N1.

'Ne vidim čemu protestna nota, nadam se da ćemo prevazići te razlike', kazala je Brnabić.

"Žao mi je, ja ne vidim povod za protesnu notu. Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da prevaziđemo neke razlike, ali je nevjerojatrno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta", rekla je srbijanska premijerka.

Upitana postoji li različita statistika oko broja žrtava Jasenovca u Hrvatskoj i Srbiji, Brnabić je istaknula da to nije važno.

"Hrvatska apsolutno nije bila zaintereisirana za zajedničko organiziranje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili deset ubijenih od strane NDH u logoru to je dovoljan razlog da postoji izložba i sjećanja na te strašne žrtve. Ne razumijem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu", rekla je Brnabić, dodavši da je saglasna s izjavom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je rekao da je protesna nota jednaka onoj koju bi Njemačka uputila Jevrejima zbog obilježavanja dana Holokausta.

"Ne postoji smislenija stvar nego da se sjećamo ovih žrtava. Srbija je stvarno iskreno, ozbiljno posvećena dobrosusjedskim odnosima, ali hajdemo spustiti loptu i reći da su zločini u Jasnovci strašni na međunarodnom novou. Imamo pravo i obavezu ukazati na žrtve koje su se tamo dogodile. Hrvatska bi to trebala raditi sama ili sa Srbijom, Izraelom i romskim zajednicama", dodala je Brnabić.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske uputilo je u nedjelju notu ambasadi Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. januara , prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“, saopšteno je iz Ministarstva.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.

Uslijedila je reakcija predsjednik Srbije Aleksandra Vučića koji je ocijenio da je protestna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izjava Dačića u sjedištu UN-a ravna onoj koju bi Njemačka uputila Jevrejima zbog obilježavanja Dana Holokausta.

XS
SM
MD
LG