Dostupni linkovi

Dačić: Nismo mi krivi za odlaganje Vučićeve posete Zagrebu


Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija nije kriva za odlaganje posete predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu i dodao da ne razume tvrdnje Hrvatske o velikosrpskoj agresiji, kada u toj zemlji više nema 400.000 građana srpske nacionalnosti.

Dačić je izjavio i da čeka reakciju EU i onih koji su rekli da je Kosovo poseban slučaj.

Srbija je spremna za najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, ali za tako nešto potrebna je i druga strana, rekao je Dačić, koji je bio domaćin prijema povodom otvaranja radionice za stručno usavršavanje diplomata.

Dačić je novinarima rekao da Vučić ne bi išao u protokolarnu posetu, već da rešava probleme i da ne bi ćutke prešao preko "optužbi uvreda i laži" koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj.

"Vučić ne bi išao da sluša o velikosrpskoj agresiji. Kako može Vučić da ode u Zagreb, a da ne pita hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović gde je 400.000 Srba koji su živeli u Hrvatskoj 1991", izjavio je šef srpske diplomatije.

On je rekao da ne mora da bude posete ako je cena da Srbija ćuti.

"Sto puta smo rekli Hrvatskoj da se mane optužbi iz prošlosti, pozvali smo na formiranje organa koji će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti a da se saradnja usmeri na budućnost", izjavio je Dačić.

Kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović saopštio je ranije da je zbog "najnovijeg razvoja događaja i atmosfere koja ne doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, hrvatska predsednica procenila da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da treba pričekati pravi trenutak za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu.

XS
SM
MD
LG