Dostupni linkovi

Poziv Sarajlijama starijim od 70 godina na treću dozu vakcine


Poziv za "booster" vakcinu je upućen u skladu sa zaključkom Kriznog štaba (ilustrativna fotografija)
Poziv za "booster" vakcinu je upućen u skladu sa zaključkom Kriznog štaba (ilustrativna fotografija)

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva poziva na treću – booster dozu vakcine protiv korona virusa sve građane Kantona starije od 70 godina, saopštila je u četvrtak, 11. novembra kantonalna Vlada.

Zaključak je donesen u skladu sa preporukama Kriznog štaba, koje su usvojene na sjednici Vlade Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH).

Davanje trećih doza biće omogućeno na punktovima u domovima zdravlja od naredne sedmice, u skladu sa količinom vakcina koje su na raspolaganju, saopštila je kantonalna Vlada.

Vlada Kantona Sarajevo je naložila javnim ustanovama Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo KS da organizuju tim za vakcinaciju korisnika i zaposlenih u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih osoba trećom dozom vakcina.

U zaključku Vlade je naloženo i da Zavod za javno zdravstvo KS organizuje i dostavi „treće doze vakcina“ u sve zdravstvene ustanove za vakcinaciju zdravstvenih radnika koji su drugu dozu primili prije šest mjeseci i više.

Ministarstvo zdravstva i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS, uputili su u petak, 15. oktobra poziv na treću dozu vakcine protiv Covid-19 osobama starijim od 12 godina sa ozbiljno oslabljenim imunim sistemom.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 časa virus korona u KS je potvrđen kod 132 lica nakon laboratorijskog testiranja 883 uzorka, a tri osobe su preminule od posljedica infekcije.

XS
SM
MD
LG