Dostupni linkovi

U Kantonu Sarajevo počinje vakcinisanje trećom dozom osoba sa oslabljenim imunitetom


Centar za vakcinaciju protiv Covid-19 u sportskoj dvorani Zetra u Sarajevu
Centar za vakcinaciju protiv Covid-19 u sportskoj dvorani Zetra u Sarajevu

Ministarstvo zdravstva i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, uputili su u petak, 15. oktobra poziv na treću dozu vakcine protiv Covid-19 osobama starijim od 12 godina sa ozbiljno oslabljenim imunim sistemom.

Poziv je upućen u skladu sa zaključcima Savjetodavnog stručnog tijela (SST) ovog entiteta.

Pod osobama sa ozbiljnom imunosupresijom podrazumijevaju se osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida.


Za vakcinaciju je potrebna prethodna najava uz mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze, kao i potvrda o vakcinaciji sa prve dvije doze.

Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod soba koje su prethodno primile ove vakcine.

Davanje treće doze uz preporuku i mišljenje specijaliste će započeti do kraja ovog mjeseca u sportskoj dvorani Zetri, ali i na lokalitetima Javnih ustanova Dom zdravlja KS.

Za početak će biti na raspolaganju oko 240 doza Pfizer/BioNtech vakcine za treću dozu u KS.

XS
SM
MD
LG