Dostupni linkovi

NATO samit: Povlačenje iz Afganistana do 2013. godine


NATO samit: Sukob policije i demonstranata u Chicagu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

NATO samit: Sukob policije i demonstranata u Chicagu

Od sredine 2013.godine NATO će domaćim snagama predati komandovanje borbenim operacijama u Afganistanu, saopštili su čelnici zemalja koje čine Sjeveroatlansku alijansu, nakon prvog dana Samita u Chicagu.

Više od 50 lidera svijeta učestvuje na Samitu NATO-a, pod jakim mjerama sigurnosti. Nekoliko hiljada demonstranata protestvovalo je protiv politike Zapada, od rata u Afganistanu do klimatskih promjena. Najmanje 45 ih je uhapšeno, nakon što su se sukobili s policijom u centru Chicaga.

U ponedjeljak, drugog dana samita i formalno će biti usvojena strategija SAD o postepenom povlačenju iz Afganistana. Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je kako će njihove trupe biti povučene gotovo dvije godine ranije u odnosu na originalni NATO plan.

"Francuske se trupe povlače krajem ove godine. U 2013. ostaće samo instruktori za afganistanske vojnike i policajce....“, naglasio je Hollande.

Novi francuski predsjednik obećao je u predizbornoj kampanji da će se 3.400 vojnika ubrzano povući iz Afganistana. Čak 84 posto Francuza podržava tu odluku, a Holland ne namjerava odustati od obećanja zahvaljujući kojem je na izborima porazio Nicolasa Sarkozyja.

Generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen pokušao je uvjeriti novinare da unutar saveza postoji jedinstvo u vezi s okončanjem afganistanske misije.

"Jasna poruka jeste da ostajemo vjerni našoj operaciji u Afganistanu i da ćemo predati vođstvo domaćim snagama prema planu kojeg smo usvojili u Lisabonu 2010.godine“, rekao je Rasmusen.

NATO planira da do sredine iduće godine prenese punu odgovornost za sigurnost na afganistanske snage širom zemlje i da veći dio od 130.000 pripadnika borbenih jedinica povuče do kraja 2014. godine.

Strane snage će nastaviti borbu protiv talibana i ostalih militanata ako to bude potrebno, ali će fokus njihove misije u narednom periodu biti pružanje savjeta i podrške domaćim vojnicima.

Predsjednik SAD Barack Obama pokušao je uvjeriti, najprije Afganistance, da ih saveznici neće ostaviti na cjedilu i upozorio na „teška vremena“ koja tu zemlju čekaju u budućnosti.

Na dnevnom redu Samita je i proturaketni štit evropske odbrane, veliki kamen spoticanja u odnosu s Moskvom, baš kao i budućnost 28-članog saveza u sve složenijim uvjetima globalne sigurnosti.
XS
SM
MD
LG