Dostupni linkovi

Samit G8: Izbor između politika štednje i rasta


Lideri G8 na samitu u Camp Davidu
Lideri G8 na samitu u Camp Davidu
Američki predsjednik Barack Obama obećao je u subotu da će raditi sa evropskim liderima na paketu za uravnoteženi privredni rast i smanjenje dugova, kako bi se spriječila eskalacija krize eurozone i destabilizacija globalne ekonomije.

Obama i lideri ostalih najrazvijenijih zemalja svijeta pokušavaju da sa sastaka u Kemp Dejvidu pošalju umirujuće poruke finansijskim tržištima, povodom krize španskog bankarskog sistema i mogućeg izlaska Grčke iz eurozone.

Indeksi berzi širom svijeta opali su na najniži nivo od početka godine pod uticajem krize u Evropi.

Obama je na sastanku o globalnoj ekonomiji u subotu ujutro obećao zalaganje za obnovu zdravog privrednog rasta, zapošljavanje i rješavanje ostalih problema u Evropi.

"Svi smo apsolutno posvećeni tome da osiguramo rast, stabilnosti i fiskalnu konsolidaciju u okviru ukupnog paketa, kako bi se postigla ona vrsta prosperiteta koju naši građani žele", rekao je predsjednik SAD.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da osjeća da raste urgentnost da se preduzme akcija u vezi sa krizom u eurozoni. On je rekao novinarima da što brže treba sastaviti plan djelovanja i ojačati banke.

"Učinićemo sve što je potrebno da bismo garantovali finansijsku stabilnost eurozone", izjavio je Herman Van Rompuj.

"Učinićemo sve što je potrebno da bismo garantovali finansijsku stabilnost eurozone", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuj.

Francuski predsjednik Franscoise Hollande sugerisao je da treba iskoristiti evropske fondove za unost kapitala u španske banke i ocijenio da bi to značajno ubrzalo spasilačku akciju koju preduzima EU.

Ova ideja je pojačala je pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja se do sada zalagala za ošte mjere štednje kao osnovno sredstvo za smanjenje velikih dugova koji opterećuju evropske ekonomije.

Podrška Francuske i Italije

Samit G8, poslije kojeg će u nedjelju i ponedjeljak uslijediti samit NATO-a u Čikagu posvećen Afganistanu, obilježava odsustvo ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je na skup poslao svog prethodnika i premijera Dmitrija Medvedeva.

Izdvojenost i tišina Camp Davida, predsjedničke rezidencije gdje se sastanak održava, u potpunoj je suprotnosti s turbulentnom temom eventualnog grčkog izlaska iz eurozone.

Američki zvaničnici strahuju da bi evropska dužnička kriza mogla ugroziti krhki oporavak američke privrede. A situacija se zaista posljednjih dana pogoršala.

Grci su, i nakon izbora 6.maja, povukli oko tri milijarde eura iz banaka. S jačanjem stranaka koje se protive mjerama štednje, analitičari procjenjuju da će se nova vlada, u namjeri da spriječi proteste, usprotiviti međunarodnim uslovima.

To bi moglo rezultirati izlaskom Grčke iz eurozone, što bi otvorilo vrata katastrofi jer je povjerenje ulagača već podriveno na talijanskom i španskom tržištu. Zaduženja ove dvije zemlje već su „odletjela u nebo“.

Bilo kakav napredak u Camp Davidu više je nego potreban. Obamin pristup većeg rasta podržaće u svakom slučaju novi francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Mario Monti.

G8 čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Italija, Francuska, Njemačka, Japan i Rusija.
XS
SM
MD
LG