Dostupni linkovi

Ombudsman traži ravnopravne uslove za sve građane, poverenica toleranciju na izborima


Izbori u Srbiji raspisani za 26. april
Izbori u Srbiji raspisani za 26. april

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poziva sve učesnike u izbornom procesu, uključujući i medije, da poštuju zakone i odredbe Ustava Srbije i pokažu toleranciju prema političkim neistomišljenicima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković


"Političke stranke, kandidati, ali i mediji i novinari, moraju se u svojim programima, kampanjama i izveštavanju uzdržavati od upotrebe diskriminatornog jezika, govora mržnje, omalovažavanja, kao i izražavanja ili podržavanja ideja koje su ponižavajuće za grupe osoba na osnovu njihove nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, religije, pola, starosnog doba, seksualne orijentacije i drugih ličnih svojstava", upozorava poverenica.

Janković dodaje i da se Zakona o zabrani diskriminacije, koji zabranjuje govor mržnje, izazivanje nacionalne, verske i svake druge netrpeljivosti, ali i uvredljivo, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje, kao i širenje stereotipa i predrasuda prema bilo kojoj društvenoj grupi, mora poštovati.

"Jednako postupanje i ravnopravnost su opšti minimalni standardi ponašanja i njihovo kršenje se ne može opravdavati kao izražavanje ličnog mišljenja, ili čak, kao briga za ljudska prava", ističe poverenica.

Janković podseća da su zabrana diskriminacije i težnja ka suštinskoj ravnopravnosti kamen temeljac svih demokratskih država, a izborne kampanje predstavljaju "ključni ispit na kojem se testira stvarna posvećenost ovim vrednostima".

Ombudsman: Vlast da obezbedi uslove za ostvarivanje biračkog prava

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić apeluje na organe vlasti Srbije koji učestvuju u organizaciji izbornog procesa da, poštujući zakone, obezbede predviđene uslove i ispune obaveze kako bi svi državljani Srbije u punoj meri ostvarili svoje biračko pravo.

"Imajući u vidu iskustvo iz ranijih izbornih procesa, neophodno je naročitu pažnju posvetiti obezbeđivanju potrebnih uslova za ostvarivanje biračkih prava osoba sa invaliditetom, starijih i bolesnih, kojima je zbog različitih fizičkih i informativno-komunikacionih prepreka često otežano ili potpuno onemogućeno da ravnopravno učestvuju u odlučivanju i izraze svoju političku volju", navodi Pašalić u pisanoj izjavi.

Ombudsman dodaje da je neophodno obezbediti uslove i da se izborni proces, na zakonom predviđen način, sprovede i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija kako bi svoje biračko pravo ostvarila i lica lišena slobode.

Pašalić podseća i da je obavezna upotreba jezika nacionalnih manjina pri štampanju izbornog materijala u opštinama gde su jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, kao i zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u organima za sprovođenje izbora u nacionalno mešovitim jedinicama lokalne samouprave.

Pađalić upozorava da će institucija Zaštitnika gradjana "s posebnom pažnjom pratiti postupanja svih organa koji su uključeni u sprovođenje predstojećih izbora u cilju zaštite izbornih prava građana".

XS
SM
MD
LG