Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv gradonačelnika Zenice zbog 'Zenicatransa'


Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

Kantonalni sud u Zenici u cjelosti je potvrdio optužnicu protiv osumnjičenih u predmetu “Zenicatrans”, među kojima je i gradonačelnik Zenice, grada u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH).

To je saopšteno iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (jedan od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH) u srijedu, 23. marta.

Uz Kasumovića, optužnica je potvrđena protiv Vahdeta Drine, Besima Husakovića, Zlatka Osmanovića, Almire Baručija Kapidžić, Asmira Mašića, Edina Mehića, Mesuda Ormanovića, Amela Krivdića, Abdulaha Kratine i Amela Đoze.

Prema optužnici, podignutoj 11. marta, optuženi se terete zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanja stečaja, krivotvorenja službene isprave i nesavjesnog rada u službi.

Gradonačelnik Zenice uhapšen je 1. decembra 2021. u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istog dana uhapšeno je i deset njegovih saradnika.

Tužilaštvo ih tereti da su počinili više krivičnih dijela na teret javnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika”, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Radnici Zenicatrans-prevoz putnika su u nekoliko navrata blokirali autobusku stanicu u Zenici zbog neriješenih radno-pravni status radnika.

Prvi put, autobuska stanica je blokirana 31. decembra 2019. godine, a blokada je trajala do 11. februara 2020. godine.

Razlog blokade, kako je tada rečeno, je što oko 160 radnika mjesecima nije dobilo platu, kao i blokada računa te firme.

Opštinski sud u Zenici 20. januara 2020., donio je presudu kojom se štrajk u preduzeću Zenicatrans – prevoz putnika, proglašava nezakonitim, te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobuske stanice.​

Radnici Zenicatransa prevozili su putnike na 45 gradskih i prigradskih linija u Zenici.

XS
SM
MD
LG