Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o readmisiji sa Slovenijom


Ilustrativna fotografija: Valona Teliqi
Ilustrativna fotografija: Valona Teliqi
Kako bi se postiglo što više napretka na putu liberalizacije viznog režima, Kosovo nastavlja da potpisuje sporazume o readmisiji sa zemljama članicama EU. Sporazum potpisan sa Slovenijom u utorak je deveti po redu, a narednih dana se očekuje da se takav sporazum potpiše i sa zemljama Beneluksa.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da će Kosovo ovog leta ispuniti ovaj uslov koji je važan za liberalizaciju viznog režima.
Bajram Rexhepi

„Nije potrebno da se sa svim zemljama EU potpišu sporazumi o readmisiji, već samo sa onim zemljama gde se nalazi veliki broj naših građana. Što se tiče ovog uslova za viznu liberalizaciju, mi ga skoro ispunjavamo. Ali ovo nije problem. Postoje ostali problemi kao što su integrisano upravljanje granicama, ojačavanje vladavine zakona i slično“, kazao je on.

Hil Recaj koji vrši monitoring povratnika na Kosovo u sklopu UNICEF-a, kaže da dok kosovske institucije nastavljaju da potpisuju sporazum o readmisiji, one veoma malo pomažu onima koji su vraćeni u zemlju.

„Ne znam zašto Vlada Kosova nastavlja da potpisuje sporazume o readmisiji, jer je samo 2010. godine na Kosovu vraćeno 6,000 građana Kosova, a ne postoji ni jedno lice koje je dobilo asistenciju od strane Vlade Kosova“,
kaže Recaj, dodajući da većina građana koji su primorani da se vrate iz zemalja EU pokušavaju da se ponovo odsele negde u region ili dalje.

Potrebna politička volja

Međutim, potpisivanje sporazuma o readmisiji je osnova za proces liberalizacije viza, kaže Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Katarina Krasel dodajući da Kosovo mora da prođe kroz sve tehničke procese kako bi ono napredovalo na ovom putu.
Krasel: Veoma važno je postići mnogo toga čak i pre nego što se dobije vodič za liberalizaciju viza.

„Potrebna je velika politička volja da se napreduje, ali ovo se ne može završiti bez tehničkih procesa i ispunjavanja svih uslova sa kojima su se suočile sve zemlje koje su prošle kroz ovu proceduru. Zato je veoma važno postići mnogo toga čak i pre nego što se dobije vodič za liberalizaciju viza. Ovo su tehničke procedure koje treba da se ispune, a kada se to uradi kako treba, onda ovo pitanje postaje manje političko“, kaže ona.

Iako Kosovo još uvek zvanično nije dobilo strategiju za liberalizaciju viznog režima od strane EU, kosovski dužnosnici rade na nacionalnoj strategiji, odnosno na ostvarivanju preduslova za početak liberalizacije viznog režima zbog čega je izrađen Zakon o readmisiji, strategija i akcioni plan za reintegraciju vraćenih osoba, a radi se i na drugim tehničkim uslovima koji bi otvorili put za liberalizaciju viznog režima.

Među njima su sigurnost dokumenata, borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, droge i korupcije, sudska saradnja u oblasti krivičnih pitanja, upravljanje granicama i slično.
XS
SM
MD
LG