Dostupni linkovi

Hoće li Crna Gora pooštriti kazne za narko dilere


Ilustracija
Ilustracija
Vjerovatno zato što je stavljen u okvir potrebe za borbom protiv organizovanog kriminala, šverc droge kao konkretno krivično djelo je, iako prvorazredan društveni problem, konstantno u sjenci. Međutim, nedavno objavljeni nalazi izvještaja State Departmenta i najnoviji potezi Bijele Kuće u Crnoj Gori naglo aktuelizuju ovo pitanje. Tome je doprinijela i inicijativa opozicionog Pokreta za promjene - da se kazne za narko dilere drastično uvećaju.
Crna Gora je značajna tranzitna država za droge koje idu ka centralnoj i zapadnoj Evropi, kaže se u nedavno objavljenom Izveštaju o kontroli droga američkog State Departmenta u kom se izdvaja nalaz da se kokain švercuje preko mora i vazduha, iz Južne Amerike u Crnu Goru, a u što je uključen sve veći broj građana Crne Gore, bilo kao organizatori ili kuriri.
Skank iz Albanije i heroin iz Afganistana su, piše u dokumentu, najčešće droge koje se krijumčare. Prošle godine je zaplijenjeno 563 kilograma marihuane, 3,10 kilograma heroina, 355 grama kokaina, 139 grama sintetičke droge i 109 grama hašiša.

Washington upozorava da je, iako je Crna Gora velika ruta za krijumčarenje droge, količina zaplenjene droge niska.
Nakon ovakvog nalaza State Departmenta, uslijedila je i tek objavljena odluka američkog predsjednika Baracka Obame da kao narko bosa, na crnu listu stavi Nasera Keljmendija koji, iako kosovski Albanac sa bosanskohercegovačkim državljanstvom, tijesno povezan sa Crnom Gorom.
Keljmendi je, između ostalog, tvrdio da je finansirao aktivnosti uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović je, nakon toga rekao da ne poznaje Keljmendija i da mu nije poznato da je na bilo koji drugi način finansirao njegov DPS.
Funkcioner ove partije Husnija Šabović, međutim, isprovociran prozivkama iz opozicionog Pokreta za promjene otkriva da je Keljmendi u predreferendumskom periodu bio potreban.
"Naser Keljmendi je, gospodine Medojeviću posljedica vas i vaše politike. Da vi nijeste pozvali vaše članstvo da budu protiv na refernedumu za državu, Naser Keljmendi ne bi trebao i ne bi se pojavljivao", kazao je Šabović.
Izjava funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista Husnije Šabovića, vjerovatno će biti registrovana na određenim međunarodnim adresama, ali na domaćem terenu, dio javnosti će je doživjeti kao nov doprinos u prilog tezi o poremećenim kriterijumima i vrijednostima u crnogorskom društvu i sistemu. Jedna od slabosti sistema je i neefikasno procesuiranje trgovaca drogom.

Medojević: Sistem ne funkcioniše

Opozicioni Pokret za promjene smatra da kazne za narko dilere treba drastično povećati sa sadašnjeg raspona 2-10 godina, na minimalno 10, a maksimum 20 godina zatvora.

Neven Gošović
Neven Gošović
"Dakle, imate u Bijelom Polju sudiju Višeg suda koji maltene se izvinjava narko bosu, oslovljava ga sa ti, pita da li mu je toplo, da li mu je hladno, da li da uključi klimu, kako se osjeća. Pogledajte vi ovu sudsku praksu - 81 posto minimalnih presuda, a 19 procenata većih od tri godine. Moramo da kažemo da sistem ne funkcioniše. Zbog toga što sistem ne funkcioniše Pokret za promjene ima više mjera, ali ovo nije tema. Mi smatramo da treba izvršiti temeljnu rekonstrukciju, reizbor sudija i tužilaca. Smatramo da treba promijeniti način izbora Sudskog savjeta. Smatramo da treba donijeti čitav niz mjera. Ali ovdje, kada govorimo o Krivičnom zakonu treba uraditi sve da bi spriječili korupciju i da država dobije neki mehanizam da se izbori sa ovom spregom korupcije", kaže predsjednik PzP-a, Nebojša Medojević.
Vlast ne želi da odbije Medojevićev prijedlog, ali u Ministarstvu pravde kažu da bi kazne trebalo revidirati u okviru sveobuhvatnih promjena krivičnog zakonika, što i sami poslanici kažu da ne može trajati manje od jedne godine.

"Mi smo svjesni da treba sagledati kompletan sistem propisanih kazni po Krivičnom zakoniku i da je to naša slijedeća obaveza i da će se u tom smislu voditi računa o propisanim minimuma i maksimumima, formirana radna grupa i da će sigurno veoma ozbiljno biti razmotren ovaj dio", navodi pomoćnica ministra pravde, Branka Lakočević.
Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Neven Gošović je, tokom sjednice skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u utorak, rekao da SNP načelno podržava prijedlog Pokreta za promjene jer žele da se o tome raspravlja na plenarnom zasijedanju, ali da ima i izvjesne rezerve.
"Zbog te blage kaznene politike kada je u pitanju ova vrsta krivičnih djela, koja očigledno postoji sada se, čini mi se pošlo u tu drugu krajnost. Postoje različite opojne droge i različite količine tih droga koje se stavljaju u promet i recimo ta kazna od 10 godina zatvora bi bila neprimjereno velika za stavljanje u promet 5, 10 ili 50 grama marihuana, skanka ili tih nekih lakih droga", rekao je Gošović.
XS
SM
MD
LG