Dostupni linkovi

Policija u BiH otkrila Keljmendijeve veze sa bezbjednjacima Crne Gore


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi je ponovo tema u Crnoj Gori nedugo nakon što su ga SAD ukazom predsjednika Baraka Obame stavile na crnu listu narko bosova i zatražile od Crne Gore i ostalih zemalja regiona da mu zamrznu imovinu.

Policija Federacije BiH i Tužilaštvo vode aktivnu istragu oko organizacije kontraverznog biznismena sa sjedištem u Sarajevu Nasera Keljmendija, kazao je u intervjuu TV Vijesti direktor Federalne uprave policije iz BiH Dragan Lukač. No, Lukač je ustvrdio da su u Federalnoj policiji imali saznanja da su sa Keljmendijem sarađivali i pojedinci iz crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost.

"Mi smo prije par godina imali određene operativne podtke koji su upućivali na određene pojedinačne slučajeve nekih relacija sa nekim ljudima iz kriminalnog miljea sa ljudima možda više iz obavještajne službe Crne Gore, nego što je to iz policije", rekao je Lukač.

Na pitanje novinara da li su te podatke predočili kolegama iz Crne Gore, Lukač je odgovorio:

"Nismo mi sa naše strane takve stvari predočavali nikome iz Crne Gore jer nismo ni bili u prilici. Mislim da će naše tužiteljstvo i tužilac koji vodi taj slučaj biti u prilici da sa kolegama iz Crne Gore razmijene saznanja i da zajednički pokušaju da vide o čemu se tu radi."

Vrlo brzo nakon izjave šefa Federalne policije BiH Dragana Lukača o vezama Keljmendija i službenika crnogorske Agencija za nacionalnu bezbjednost oglasila se ta institucija iz koje su pozvali Lukača da dostavi informacije kojima će potkrijepiti svoje navode.

Oni su pozvali Lukača da, poštujući ustaljene procedure službi i važnost regionalne saradnje, proslijedi podatke o kojima govori, „što bi pomoglo da zajednički eventualno dođemo do dokaza“.

A bivšeg šefa tajne policije, sada Ministra pravde Duška Markovića izjava prvog čovjeka policije Federacije BiH prilično je isprovocirala, ako je suditi po izjavi koju je tim povodom dao novinarima u Podgorici:

Duško Marković
Duško Marković
"Mislim da bi bilo dobro da bezbjednosne službe BiH zakonito i efikasno rade svoj posao na svojoj teritoriji, jer Keljmendi živi u Sarajevu i tamo ostvaruje svoju neku vrstu biznisa, a za ono što je radio u Crnoj Gori već je odgovarao u skladu sa zakonom", poručio je Marković.

Dio opozicije nije iznenađen izjavom šefa policije Federacije BiH jer su od 2007. ukazivali na veze između organizovanog kriminala i dijelova institucija vlasti u Crnoj Gori.

"Ovdje se ne radi ni o kakvim novim saznajima jer sam ja lično to isto više puta prezentirao na sjednicama Odbora za bezbjednost. Tadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Marković mi je tvrdio da se tu radi o službenim kontaktima a to je opet na moje pitanje potvrdio i njegov nasljednik Joković. Naravno da je postalo jasno da se ne radi o službenim kontaktima već znači da ključni regionalni bosovi organizovanog kriminala imaju ovdje logističku podršku u vrhu vlasti i njima lojalnim operativcima službe državne bezbjednosti", kaže član skupštinskog Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević.

'Ljubav' prema Crnoj Gori

Iz manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije, pozivaju nadležne u Crnoj Gori da provjere da li su se i kada dogodili ti kontakti Keljmednija i pojedinih funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Raško Konjević, član Odbora za bezbjednost iz SDP traži i da se utvrdi karakter tih razgovora, odnosno odgovori na pitanje da li su bili službene prirode. Na naše pitanje da li vjeruje da su ti razgovori bili službeni Konjević odgovara:

"Ja vam ne mogu reći sada da li vjerujem ili ne vjerujem zbog toga što da bi ste određenu stvar provjerili morate da raspolažete relevantnim infomracijama u tom kontekst. Čuli smo i gospodina Lukača da predstavnici službe bezbjednosti, pričajući na nivou principa mogu u određenim slučajevima i u određenim okolnostima imati službene kontakte sa osobama koje dolaze iz različitih miljea. Naravno, u službama bezbjednosti se generalno znaju procedure i radnje na osnovu kojih se ulazi u takve kontakte."

O Naseru Keljmendiju se u nekoliko navrata pričalo u Crnoj Gori. Prvi put kada je uz video snimak svadbe Rožajca Safeta Kalića, koji je na interpolovoj potjernici zbog pranja novca, na internetu postavljen i tonski snimak razgovora policajca sa punkta kod Ribarevina i visokog službenika ANB iz Mojkovca, Vlatka Rakočevića u kojem policajac obavještava Rakočevića da je zaustavio Nasera Keljmedija sa pola miliona eura u kešu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora tražila je provjeru snimka po osnovu kog nikada nije preduzetu istraga. Rakočević je demantovao autentičnost tog audio zapisa, iza čega je stao i ministar pravde Duško Marković.

Keljemendi je u Crnoj Gori ponovo postao medijski zanimljiv zbog tog što je nelegalno u Donjem Štoju kod Ulcinja podigao hotel „Casa grande” To je i jedini posao zbog kog je morao da plati kaznu, zapravo je morao da u humanitarne svrhe plati dva puta po 5.000 eura.

Keljmendi je često isticao kako mu je Crna Gora posebno draga pa je javno saopštio da je finansijski podržao i referendum o samostalnosti iz 2006. godine.

A nedavno, tokom rasprave u parlamentu, poslanik vladajuće DPS Husnija Šabović ovako je objasnio poslaniku Nebojši Medojeviću i kolegama iz opozicije razloge zašto je Keljmendi podržao referendum o nezavisnosti Crne Gore:

"Naser Keljmendi je posljedica vas i vaše politike. Da vi niste pozvali vaše članstvo da budu protiv na referendumu za državu, Naser Keljmendi ne bi trebao i ne bi se pojavljivao."
XS
SM
MD
LG