Dostupni linkovi

Skupština Srbije o smanjenju cenzusa na tri odsto


Sednica Skupštine Srbije, ilustrativna fotografija
Sednica Skupštine Srbije, ilustrativna fotografija

U Skupštini Srbije u toku je vanredna sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Predlog su podnela 103 poslanika Srpske napredne stranke i u njemu se, između ostalog predlaže da se izborni cenzus smanji sa pet na tri odsto.

Šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini srbije Aleksandar Martinović rekao je da cenzus i na parlamentarim i na loklanim izborima treba smanjiti sa pet na tri odsto "kako bi više stranaka bilo zastupljeno, i pozvao kolege da na svoje političke protivnike prestanu da gledaju kao na smrtne neprijatelje“.

Martinović je dodao da se izmenama ruši argument da će izbori biti nelegitimni i da pravila odgovaraju svima, a da je jedini pravi gubitnik bojkota opoziciona Demokratska stranka koja "ima reputaciju i dugu političku tradiciju" i da je jedina koja neće izaći na izbore dok će njeni koalicioni partneri učestvovati pod drugim imenima.

Stranke okupljene u opozicionom Savezu za Srbiju (Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret Dveri, Narodna stranka, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju) i Pokret slobodnih građana proglasile su bojkot izbora, koji će biti održani 26. aprila, navodeći da nisu ispunjeni uslovi da izbori budu organizovani na demokratski i fer način.

Više žena na listama

Poslanica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić obrazložila je svoj predlog da nakon sledećih izbora na svim izbornim listama i svuda gde se odlučuje, bude 40 odsto žena, rekavši da bi prirodna kvota bila 50 odsto, ali da društvo nameće drugačije norme.

Čomićeva je dodala da nema razvoja Srbije ako stavovi, argumenti i predlozi ne budu bili izrečeni i ženskim glasovima, ali da za sada nema ni jedne odluke da je doneta, a da nisu muškarci odlučili da je prihvate.Ona je pozvala ovaj saziv parlamenta da glasaju za ovaj predlog iako dolazi iz opozicije i baš zato što ne moraju.

Veći deo opozicije, među kojima i Demokratska stranka, napustio je Skupštinu i bojkotuje sednice parlamenta od decembra 2018. godine navode jer, kako su naveli, nemaju fer i ravnopravan tretman u Parlamentu.

Gordana Čomić rekla je na sednici da je između politike Demokratske stranke da se bori za prava žena i odluke stranke da bojkotuje rad parlamenta jer smatra da se "nema sa kim razgovarati" nije imala dilemu da izabere ovo prvo.

Predlog o izmenama izbornog zakona podnet je srpskom parlamentu u utorak, 21. januara.

Ukoliko bude izglasan zakon, promena u cenzusu važiće za redovne parlamentarne izbore, koji se održavaju 26. aprila 2020. godine.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da se "Venecijanska komisija izjasnila da u godini pre izbora ne treba menjati izborno zakonodavstvo" i da je taj stav Venecijanske komisije ponovila i Evropska unija.

XS
SM
MD
LG