Dostupni linkovi

Izbori u Srbiji 26. aprila


Ilustracija
Ilustracija

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 26. aprila, potvrdio je za TV Prvu generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo 19. i 26. april kao dva moguća datuma za održavanje parlamentarnih izbora u Srbiji.

Selaković je rekao da je uveren da će na izbore izaći "dovoljan broj građana koji će potvrditi apsolutni legitimitet izbora".

“Sama činjenica da imate i snižavanje izbornog cenzusa koji omogućuje baš ono što je predsednik govorio – da se demokratija vrati u parlament, među polsanike, da se otvoreno, javno, glasno razgovara o svim pitanjima koji muče društvo, i koja su važna za našu budućnost”, rekao je Selaković.

Deo opozicije je 1. februara, skupom u Beogradu počeo kampanju bojkota izbora. Na skupu je usvojena zajednička Deklaracija o bojkotu parlamentarnih izbora, kojom se potpisnici obavezuju, između ostalog "da će nastaviti borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore svim raspoloživim legalnim sredstvima".

'Bojkot nije povlačenje'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00


Podsetimo, bojkot izbora su najavile stranke okupljene oko opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), Pokret slobodnih građana (PSG), Građanski front, koji predvode Inicijativa “Ne davimo Beograd” i Lokalni front, kao i Pokret “Dosta je bilo” Saše Radulovića.

Ideja bojkota je, kako ističu stranke naklonjene toj ideji, jeste da se oduzme legitimitet vlasti koja, po njihovom mišljenju, nije uradila ništa kako bi obezbedila održavanje slobodnih izbora.

Bojkot je do prošle sedmice propagiralo i udruženje “Jedan od pet miliona”, koje je od novembra 2018. godine organizovalo antivladine proteste. Međutim, 28. januara, predstavnici tog udruženja saopštili su da prekidaju proteste i da će ići na izbore, te da ova odluka predstavlja prekid saradnje sa delom opozicije, odnosno opozicionim Savezom za Srbiju i Pokretom slobodnih građana.

Prema rečima Valentine Reković, članice “Jedan od pet miliona”, to udruženje raspolaže informacijama prema kojima neke od opozicionih stranaka potpisnica “Sporazuma sa narodom”, u kojem se obavezuju na bojkot, sa još nekoliko manjih pokreta, rade na tome da izađu na predstojeće izbore.

U cilju poboljšanja izbornih uslova, u drugoj polovini prošle godine održane su tri runde razgovora predstavnika vlasti i dela opozicije, uz posredovanje članova Parlamenta Evropske unije (EU). Razgovorima, međutim, nisu želeli da prisustvuju predstavnici SzS koji su odluku o bojkotu izbora objavili sredinom septembra prošle godine.

XS
SM
MD
LG