Dostupni linkovi

Martinović: SNS podnela Predlog zakona o snižavanju cenzusa


Aleksandar Martinović
Aleksandar Martinović

Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović potvrdio je da je poslanička grupa SNS podnela Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika sa ciljem da se cenzus spusti sa dosadašnjih pet odsto na tri.

"Suština predloga je da se cenzus snizi sa pet na tri odsto. To je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a mi smo tu ideju implementirali u taj predlog zakona", kazao je Martinović za RTS.

On je istakao da, ako predlozi budu usvojeni, više neće moći da se zloupotrebljavaju nacionalne manjine "jer će odluku o tome da li je neka stranka - stranka nacionalnih manjina donositi Republička izborna komisija tako da neće biti lažnih Vlaha, lažnih Bugara i lažnih Roma".

Kazao je da neće biti cenzusa za stranke manjina i dodao da se snižavanje cenzusa odnosi na republičke, lokalne i pokrajinske izbore.

U obrazloženju je navedeno da će izmena cenzusa obezbediti da se "izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine" i da će omogućiti da "izborna volja gradjana koja nije preovladjujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u Narodnoj skupštini".

Time se, navodi se u obrazloženju SNS, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada parlamenta.

Ideja o smanjenju cenzusa se najpre pojavila u štampi, da bi je ubrzo potvrdio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da bi tako nešto "vratilo život" u parlament koji bi tada, kako kaže, bio mnogo reprezentativniji.

Predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanje Fajon tada je izjavila da je zabrinuta idejom o smanjenju izbornog cenzusa u Srbiji, te da su radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora "veoma opasne taktike".

I Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, koji je sa Tanjom Fajon bio u delegaciji EP u međupartijskom dijalogu vođenom prethodnih meseci u Srbiji o izbornim uslovima, poručio je da je snižavanje izbornog cenzusa zakonski moguće, ali da svaka inicijativa koja menja pravila pred izbore dovodi u pitanje pravičnost izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG