Dostupni linkovi

Poslanici iz Sandžaka traže reakciju tužilaštva zbog nacionalističkih pretnji u Priboju


Poslanik Enis Imamović je 11. januara ocenio da je pevanje pesama o veličanju Srebrenice, kao i stihova "Božić je, pucaj u džamije", krivično delo raspirivanja verske mržnje i negiranja genocida, za šta je propisana zatvorska kazna. 
Poslanik Enis Imamović je 11. januara ocenio da je pevanje pesama o veličanju Srebrenice, kao i stihova "Božić je, pucaj u džamije", krivično delo raspirivanja verske mržnje i negiranja genocida, za šta je propisana zatvorska kazna. 

Poslanici Skupštine Srbije, koji dolaze iz Sandžaka, za poslaničkom govornicom su postavili pitanje nadležnima šta će preduzeti u vezi sa porastom nacionalističkih pretnji u Priboju i Novom Pazaru.

U prvim danima 2022. godine u Priboju, gradu na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, dogodilo se više incidenata u kojima su vređani Bošnjaci.

Poruke mržnje prema Bošnjacima u Priboju, koji je uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, uputili su pojedini neimenovani stanovnici tog grada, ali i policajci koji su na jednom privatnom veselju pevali u slavu genocida u Srebrenici.

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović uputio je 11. januara pitanje tužilaštvu, "ne zato što ima poverenje u njega, nego da skrene pažnju koliko institucije ohrabruju i dozvoljavaju širenje nacionalne i verske mržnje".

On je podsetio da je policija tokom devedesetih godina činila zločine u Sandžaku, i konkretno u Priboju, a da se sada svedoči ponovnom porastu pretnji.

Poslanik je ocenio da je pevanje pesama o veličanju Srebrenice, kao i stihova "Božić je, pucaj u džamije", krivično delo raspirivanja verske mržnje i netrpeljivosti i negiranja genocida, za šta je propisana zatvorska kazna.

"Disciplinskim postupkom i formiranjem komisija negira se ozbiljnost ovog krivičnog dela", rekao je Imamović.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković odgovorio je da ne postoji državni organ niti funkcioner koji nije osudio događaje iz Priboja.

"Predsednik će sutra boraviti u Priboju gde će poručiti da Srbija država srpskog naroda ali i svih gradjana koji u njoj žive", rekao je poslanik.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović podsetio je na prijateljstvo srpskog i bošnjačkog naroda i istakao da je dobro što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić 12. januara posetiti Priboj kako bi se smirile tenzije.

Šta je uradila policija?

MUP je 10. januara saopštio da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 policajaca "koji su ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti".MUP nije precizirao o kojim je događajima reč.

Dan ranije, 9. januara, policija je saopštila da je identifikovan 18-godišnji mladić koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. januara učestvovao u incidentu u kome se vređaju građani druge nacije i vere.

"Odmah po objavljivanju snimka na društvenim mrežama i u medijima, na kome mladić peva pesmu neprimerenog sadržaja, policija je pokrenula istragu i vrlo brzo identifikovala učesnika ovog događaja", saopštio je MUP.

Iako policija nije objavila o kojem se snimku radi, lokalni mediji su preneli da je u pitanju bakljada u Priboju i snimak na kojem se čuje pevanje "Božić je, Božić je, pucaj u džamije".

Policija je saopštila da je i u slučaju sankcionisanih policajaca i u slučaju 18-godišnjeg mladića, obavešteno nadležno tužilaštvo, a tužilaštvo se do sada nije oglasilo.

XS
SM
MD
LG