Dostupni linkovi

Pokrenut disciplinski postupak protiv 12 policajaca zbog incidenata u Priboju


Ilustrativna fotografija

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je 10. januara da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 pripadnika Uprave granične policije u Priboju koji su ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti.

Navedeno je kako je radna grupa, formirana povodom nekoliko incidenata u Priboju, konstatovala propuste u radu Uprave granične policije Priboj.

Taj grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo je početkom januara dospeo u fokus nakon što je objavljen snimak na kojem se vide pripadnici policije kako pevaju pesmu u kojoj se veliča genocid u Srebrenici i zločini u Vukovaru.

Nakon toga, lokalni mediji su objavili i da su dvojica pribojskih policajaca u javnoj komunikaciji na društvenim mrežama pretili muslimanskom svešteniku u Priboju.

Kako se navodi u saopštenju MUP, o svim okolnostima prosleđen je detaljan izveštaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

MUP je u nedelju, 9. januara, saopštio da će radna grupa, koju čine rukovodioci Uprave granične policije, održati sastanak sa rukovodiocima i starešinama Regionalnog centra prema Crnoj Gori u Priboju.

“Na održanom sastanku radne grupe sa rukovodiocima i starešinama Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori, naglašeno je da policijski službenici u svom svakodnevnom radu i ponašanju u službi i van službe moraju da postupaju društveno odgovorno, uz puno poštovanje verskih i nacionalnih osećanja, te da su svi policijski službenici dužni da obavljaju policijske poslove u skladu sa zakonom, uz dosledno poštovanje Kodeksa policijske etike”, saopštio je MUP 10. januara.

U saopštenju se ne navodi o kojim tačno događajima je reč.

Lokalni portal Sandžakpress je 8. januara objavio da su na dan proslave pravoslavnog Božića na društvenim mrežama osvanule uvrede i prijetnje koje su u komentarima na Fejsbuku razmenjivala uvrede i račun “efendije Pribojskog”.

Prethodno su mediji početkom januara objavili video snimak sa jedne privatne proslave na kojoj su bili pripadnici srpske policije u Priboju, na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je 6. januara da je počeo disciplinski postupak protiv policajaca koji su slavili uz pesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

On je u izjavi za televiziju Pink rekao da MUP najoštrije osuđuje takvo ponašanje “bez obzira što je to izvršeno van službe".

U pesmi se poziva na ponavljanje Srebrenice, silovanje i ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanov-ništvom, "desi Vukovar".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG