Dostupni linkovi

Poslanici u Crnoj Gori će glasati od kuće


Kolegijum predsjednika na kojem je predsjedavao Aleksa Bečić, Podgorica, 10. novembar
Kolegijum predsjednika na kojem je predsjedavao Aleksa Bečić, Podgorica, 10. novembar

Sjednica na kojoj će biti glasanje o predlogu Zdravka Krivokapića za novu vladu zakazana je za 24. novembar, odlučio je Kolegijum kod predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Prema dogovoru Bečića sa šefovima poslaničkih klubova dan ranije (23. novembra) bi trebalo da bude održana sjednica na kojoj bi se odlučilo da li će glasanje o vladi biti elektronsko zbog dijela poslanika koji su inficirani korona virusom.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je kazao da će odluka da se glasa online važiti do kraja godine.

“Sve je na brzinu da bi osigurali da Skupština radi do 31. decembra", saopštio je Radunović.

Danijel Živković iz opozicione Demokratske partije socijalista saopštio je da ta partija neće opstruirati rad Parlamenta:

"Dio kolega je inficiran korona virusom, zato nećemo opstruirati, doći ćemo do izmjena konsenzusom."

Dogovor o uvođenju elektronskih sjednica crnogorskog parlamenta neophodan je zbog epidemije korona virusa.

Izostanak poslanika koji su inficirani i moraju biti u izolaciji, prolongirao bi glasanje o izboru nove Vlade mandatara Zdravka Krivokapića.

Krivokapić je 7. novembra pozvao predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića da u što kraćem roku sazove sjednicu, na čijem će se dnevnom redu naći izbor buduće Vlade.

Da bi Krivokapićev prijedlog za ministre prošao, treba da ga podrži najmanje 41 poslanik, koliko tačno imaju partije koje su na izborima 30. avgusta osvojile većinu.

Lider Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija) Dritan Abazović je 8. novembra saopštio da pozitivan na korona virus.

Snježana Vojvodić iz skupštinskog odjeljenja za odnose sa javnošću za Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogla da potvrdi medijske navode da je još pet poslanika pozitivno na korona virus.

"Mi nijesmo primili zvanične informacije o broju poslanika koji su inficirani, a o tome da ih ima upoznati smo iz medija. U ovom trenutku, rad parlamenta je uobičajen i vjerujemo da novonastale okolnosti neće poremetiti buduće planirane aktivnosti", poručila je Vojvodić.

Elektronske sjednice i u regionu, i u EU

Kako su saopštili iz crnogorskog parlamenta, "u postojećim epidemiološkim okolnostima elektronske sjednice su jedino rješenje, a to je i praksa koju primjenjuju brojne države Evropske unije".

U aprilu ove godine je već održana sjednica parlamenta na kojoj su crnogorski poslanici, iako u zgradi parlamenta, posredstvom video konferencije glasali iz nekoliko skupštinskih sala, kako bi se ispoštovala fizička distanca.

Iako Poslovnik nije predviđao ovakvu mogućnost, i sjednice nekoliko skupštinskih odbora održane su po istom modelu.

U regionu su različiti modeli rada parlamenata u uslovima pandemije COVID-a 19.

U Hrvatskoj je poslanicima koji su u izolaciji obezbijeđena video veza i elektronsko glasanje, dok su ostali poslanici u zgradi Sabora raspoređeni u više prostorija, čime se obezbjeđuje fizička distanca.

U Skupštini Srbije postoje pleksiglas barijere za sve poslanike koji su u obavezi da nose i maske.

U parlamentu Kosova nije omogućeno elektronsko glasanje, dok su u Bosni i Hercegovini sva zasjedanja onlajn.

Pleksiglas između narodnih poslanika u Skupštini Srbije, 22. oktobar
Pleksiglas između narodnih poslanika u Skupštini Srbije, 22. oktobar

(Ne)izvjesna podrška novoj Vladi

Krivokapiću je za izbor Vlade neophodna prosta većina od 81 poslanika crnogorskog parlamenta.

Sve partije iz tri pobjedničke koalicije nijesu se izjasnile da li će podržati Krivokapićev koncept Vlade eksperata.

On je u četvrtak 5. novembra predstavio javnosti kadrovska rješenja za sastav nove Vlade u kojoj je 12 kandidata za ministre.

U prvim reakcijama na Krivokapićev koncept nove Vlade i prijedloge za ministre, lideri Demokratskog fronta (DF) izrazili su nezadovoljstvo jer u Vladi nema predstavnika te partije čime, kako su ocijenili, nije ispoštovana volja građana na izborima.

No, ako je suditi po posljednjim izjavama čelnika DF-a, koji u pobjedničkoj koaliciji ima najveći broj poslanika, podrška novoj Vladi je izvjesna.

Pokret za promjene, kao članica DF-a, u subotu 14. novembra će na sjednicama partijskih organa odlučivati o podršci novoj Vladi.

"Mi ćemo podržati tu vladu jer nam je cilj bio da padne Milo Đukanović, ali to ne znači da se slažemo sa ovakvim eksperimentom, a posebno zato što se budući premijer do sada nije bavio ovakvim reformama", kazao je lider Pokreta Nebojša Medojević.

I poslanik DF-a Slaven Radunović je rekao da nisu zadovoljni predloženim ali da neće uskratiti podršku.

Građanski pokret URA podržao je Krivokapićev prijedlog kabineta u kojem bi prema mandatarovoj ponudi mjesto ministra odbrane bilo namijenjeno lideru te partije Dritanu Abazoviću.

Demokrate Alekse Bečića se još nijesu odredili o pitanju podrške sastavu nove Vlade.

Za sada su manje članice koalicije "Za budućnost Crne Gore", proruska Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora formalno podržale Krivokapićev prijedlog.

Ostale partije nove vladajuće većine o prijedlogu mandatara trebalo bi da se izjasne do kraja sedmice.

Vlada '12 apostola'

Mandatar Zdravko Krivokapić je u četvrtak predložio sastav Vlade sa 12 ministarstva u kojoj je 12 relativno nepoznatih kandidata za ministre.

Na osnovu njihovih kraćih biografija dostavljenih medijima, riječ je uglavnom o mlađim, visokoobrazovanim osobama, većinski bliskim Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ni jedan pripadnik manjinskih naroda nije među prijedlozima eksperata.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta, lista koju je predvodio Dritan Abazović osvojila je četiri mandata, lista Alekse Bečića 10.

Najviše ima koalicija Za Budućnost Crne Gore 27 mandata, od kojih DF-u, kao glavnom konstituentu, pripada 18 poslaničkih mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG