Dostupni linkovi

Struja skuplja samo za građane Srbije


Račun od Elektroprivrede Srbije
Račun od Elektroprivrede Srbije

Za 3,9 odsto poskupeće električna energija za domaćinstva u Srbiji od 1. decembra, saopštilo je Ministarstvo za energetiku.

"Nije dobro. Kada struja poskupi, poskupi sve. Plašim se puno, jer ako se nagomila ko će onda to platiti", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milka Perić, radnica na beogradskoj Bajlonijevoj pijaci, dok kupac Dragan Jovanović dodaje:

"Ne bi trebalo da poskupi. Kažu da imamo dovoljno struje. Šta ćemo, znači platiš račun i gotovo. Bolje to nego da ti seče struju."

Prodavačica cveća Ružica Radosavljević kaže da je to jak udarac na kućni budžet.

"Nema razloga da poskupi struja. Mi po malo plaćamo, neki put iseku, onda smo u mraku i zdravo… Mučimo se. Previše je skupo, ne može da se nađe za hleba, a kamo li za struju", ističe Radosavljević.

Veći računi za električnu energiju počeće da stižu u januaru 2020. na adrese stanovništva u Srbiji u kojoj je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata 458,5 evra, a penzija 219 evra.

Za industriju ostaje isto

Aleksandar Antić, ministar energetike, saopštio je da cena električne energije za industriju ostaje ista i izneo argumente države za poskupljenje za građane posle dve godine pauze.

“Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija. Sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova njenog prenošenja, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu", rekao je Antić za Radio-televiziju Srbije.

Danko Brčerević, glavni ekonomista Fiskalnog saveta Srbije, kaže za RSE da je poskupljenje očekivano jer se u Srbiji inače troši najjeftinija električna energija u regionu.

"Njena cena je neracionalno niska. Mnogo je niža u odnosu na druge energente u Srbiji, pa onda stimuliše neracionalnu potrošnju električne energije. Tako da poskupljenje jeste neophodno", navodi Brčerević.

Prema podacima Ministarstva energetike, struja u Srbiji košta manje od svih okolnih zemalja; njena cena je 7,2 odsto niža nego u Severnoj Makedoniji, 19 nego u Bosni i Hercegovini, 24 odsto nego u Albaniji, 36 odsto nego u Bugarskoj, 80 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji i 125 odsto nego u Sloveniji.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da će, kao i uvek, poskupljenje najviše osetiti najsiromašniji.

"To je ozbiljan trošak, pogotovu ako pitate penzionere kojima ove godine primanja ni malo realno nisu povećana. Ovo je u stvari samo dodatna dažbina za sve građane. Plaćaće je kroz cenu struje ali i tako što će dobar deo toga i dalje ići državi, a ne za pomoć elektroprivredi i njen razvoj", kaže Kovačević.

'Skuplje ali nedovoljno'

Ekonomista Danko Brčerević ocenjuje da čak ni aktuelno povećanje nije dovoljno, jer procene Fiskalnog saveta su da bi struja za građanstvo u srednjem roku trebalo da poskupi do 15 odsto.

"Ozbiljan zaokret mora da se napravi u poslovanju Elektroprivrede Srbije. Pre svega, da bi EPS mogao da investira. Cena jeste jedan od važnih činilaca ali osim toga postoji problem prevelikog broja zaposlenih i neracionalnih troškova. Drugo, EPS velikom broju preduzeća toleriše neplaćanje električne energije. Onda tu imamo i velike gubitke na distributivnoj mreži. Dakle, poslovna politika treba da se promeni", smatra Brčerević.

Fiskalni savet naveo je da Elektroprivreda Srbije posluje sa godišnjim gubicima od oko 10 miliona evra i procenio da je njegova proizvodnja u poslednjih pet godina u stabilnom opadanju. Zbog toga je, predlaže to državna institucija, neophodno povećati investicije u taj sistem sa sadašnjih 350 miliona do 400 miliona evra na više od 600 miliona.

Ekonomista Milan Kovačević zaključuje da bi trebalo probati malo drugačije.

"Pitanje je zašto država malo brže ne pokušava da racionalizuje Elektroprivredu Srbije. Ima dosta elemenata da električna energija bude jeftinija u Srbiji. Jer, inputi kod nas su drugačiji nego u ostaloj Evropi. Imamo akcize i porez na dodatu vrednost koji se plaćaju na te tarife. Ako je država htela da pomogne EPS, mogla je pomoći sa manjim akcizama i manjim porezom", navodi Kovačević.

Ministarstvo energetike saopštilo je da, nakon povećanja cene električne energije, drugi energenti do daljeg neće poskupljivati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG