Dostupni linkovi

Poruka strankama: Odredite se prema vrijednostima liberalne demokracije


Ivan Novosel, Jelena Berković i Gordan Bosanac
Ivan Novosel, Jelena Berković i Gordan Bosanac

Nevladine udruge za ljudska prava su uoči rujanskih parlamentarnih izbora zatražile od stranaka i kandidata da se jasno odrede prema vrijednostima liberalne demokracije, odnosno da kažu – koliko su spremni štititi i razvijati demokratski politički poredak i pluralno, demokratsko i tolerantno društvo.

Zbog iskustava unazad šest mjeseci, tražimo od političkih stranaka i kandidata na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu da se jasno odrede prema temeljnim vrijednostima liberalne parlamentarne demokracije, poručila je u ime Platforme 112 Jelena Berković, izvršna direktorica Gonga.

"Dakle – poštivanja prava drugih, isticanja kvalitete upravljanja na demokratski način, uključivanje građana u procese na vrijeme sa pristupom informacijama o planovima i konkretnim idejama koje bi vlast trebala provoditi", ističe Berković.

Zbog toga će – kao i na prethodnim parlamentarnim izborima i onima prije njih – organizirati javna sučeljavanja kandidata tjedan dana prije izlaska građana na birališta, kako bi stranke i kandidati imali priliku reći zagovaraju li vrijednosti liberalne parlamentarne demokracije.

Programski direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel naveo je nekoliko primjera postupanja unazad 6 mjeseci aktualne Vlade na odlasku i upravo raspuštene saborske većine koji su bili primjer kršenja liberalne demokracije i koji se ne bi smjeli više ponoviti.

"Kada govorimo o institucionalnom sistemu neovisnosti, najočitiji primjeri su napad na Hrvatsku radio-televiziju kao javni servis, napad na Vijeće za elektroničke medije koji je u jednom trenutku spriječen, jer je to dio europskog Acquisa (zajedničke pravne stečevine EU), pa je ministar Hasanbegović zbog toga u Bruxellesu dobio po prstima, i pokušaj političke opstrukcije i utjecaja na neovisne institucije za zaštitu ljudskih prava – to se prije svega vidjelo u reakcijama na izvješće o radu pučke pravobraniteljice, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pravobraniteljice za ravnopravnost djece", kaže Novosel.

Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije upozorio je da je dilema sloboda ili blagostanje – lažna.

"Nas zanimaju one političke opcije koje će jednakim žarom raditi na tome da se Hrvatska ekonomski oporavi i da građani žive puno kvalitetnije i ravnopravnije, ali to nikako ne može ići nauštrb zaštite ljudskih prava", navodi Bosanac.

Vrijednosti liberalne demokracije i solidarnost potrebne su i na vanjskopolitičkom planu, naglašava Novosel.

"Od buduće hrvatske Vlade i svih zastupnika traži se da na vanjskopolitičkom planu djeluju u skladu s principima liberalne demokracije i solidarnosti, što se pogotovo odnosi na izbjegličku krizu koja će nam se izgleda ponovno približiti ove jeseni i zime, kao i na sudjelovanje u oblikovanju politika Europske unije koje štite prava građana država članica Europske unije", pojašnjava Ivan Novosel.

Ankete: Pobjeda koalicije lijevog centra

Danas je raspušten 8. saziv Hrvatskog sabora i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspisat će izvanredne parlamentarne izbore najvjerojatnije za 11. rujna.

Šestomjesečnu vladavinu koalicije HDZ/Most karakterizirao je udar na Hrvatsku radioteleviziju (smjena sedamdesetak urednika, novinara, tehničara, pravnika, šefova dopisništva i drugih, ukidanje nekih emisija na Trećim programima radija i TV, a sve bez ikakvog argumentiranog obrazloženja), prosvjed 6.000 - 7.000 ljudi pod prozorom Agencije za elektroničke medije, a među prosvjednicima bio je i potpredsjednik danas raspuštenog Sabora Ivan Tepeš, ukidanje mehanizma financiranja neprofitnih medija dan nakon što je to zatražila predsjednica klerikalne udruge "U ime obitelji" Željka Markić, nereagiranje najviših dužnosnika na skandiranje ustaškog pozdrava na nogometnoj utakmici sa Izraelom i tako dalje.

Većina ispitivanja javnog mnijenja najavljuju vjerojatnu pobjedu koalicije lijevog centra na rujanskim izborima, ne samo zbog pobrojanih poteza, nego i zbog ozbiljne krize u HDZ-u, koja je rezultirala i ostavkom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na čelno mjesto u stranci, ali i na funkciju prvog potpredsjednika Vlade, gdje su mediji odigrali značajnu ulogu u otkrivanju afera u koje je bio umiješan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG