Dostupni linkovi

Neophodna depolitizacija HRT-a


Hrvatska radio televizija, ilustrativna fotografija
Hrvatska radio televizija, ilustrativna fotografija

Izaslanici međunarodnih organizacija za medijske slobode završili su trodnevnu posjetu Zagrebu, gdje su razgovarali sa predstavnicima medija, medijskih organizacija i vlasti. Povod za dolazak bilo je ponašanje prema medijima nedavno oborene Vlade, odnosno bojazan da se i u Hrvatskoj ne ponovi poljski i mađarski model. Kažu da iz Hrvatske odlaze optimistični.

Brojni sugovornici, brojni slučajevi ugrožavanja slobode medija od kojih se neki vuku još od ranije, a većinu je zakuhala dojučerašnja hrvatska Vlada HDZ-a i Mosta, ali i optimizam s kojim izaslanstvo međunarodnih organizacija za medijske slobode odlazi iz Hrvatske, to je najkraće o trodnevnom boravku u Hrvatskoj predstavnika Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), Europske federacije novinara, OESS-a, Reportera bez granica, Europskog centra za tisak i Međunarodnog novinarskog instituta.

„Povod našem dolasku su informacije koje smo imali o problemima koji su na medijskoj sceni u Hrvatskoj u posljednjih par mjeseci. Ono što mogu da pozdravim jeste svakako činjenica da je predsednica podržala našu inicijativu za ukidanje zakonskog kažnjavanja sramoćenja u novinarskom izvještavanju, a takođe i da je generalno podržana inicijativa kod svih s kojima smo razgovarali da je potrebno ići na depolitizaciju i profesionalizaciju javnog servisa u Hrvatskoj, što je jako bitno za dugoročno funkcionisanje javnog servisa“, kaže glavni tajnik SEEMO Oliver Vujović.

Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Kako su izvijestili na portalu Europske novinarske federacije, tijekom razgovora s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, on je „branio Vladine postupke u vezi s HRT-om naglašavajući da su sve promjene provedene u skladu s postojećim zakonskim okvirom, koji je donijela bivša socijaldemokratska vlada. Članovi izaslanstva su na to odgovorili kako bi bilo bolje da je, umjesto da ponavlja povijest, postojeća Vlada poduzela konkretne korake da se okonča takva ciklička politizacija medija.“

Jedan od njihovih sugovornika bio je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković koji je sugovornike podsjetio na poteze donedavne Vlade, od brojnih smjena na javnoj televiziji i radiju nadalje.

Saša Leković
Saša Leković

„Tamo gdje su mogli oduzeti financijsku pomoć – kao što je kod neprofitnih medija – to su napravili, prekršili su međunarodni ugovor sa Italijom kojim se Hrvatska obavezala financirati izdavačku kuću talijanske manjine Edit i njihove dnevne novine La voce del popolo, tako da sumu smanjili dotacije, a pri ukidanju Vijeća za neprofitne medije kršili su čak i interne propise Ministarstva kulture.“

Ukidanje mehanizma financiranja neprofitnih medija bio je prvi udar na medije ministra Hasanbegovića otkako je stupio na tu funkciju. Urednica i novinarka portala h-alter.org Ana Kuzmanić kaže da je stranim ekspertima prenijela klimu koju su stvorili HDZ-u bliski portali o neprofitnim medijima, koji su na vijest o ukidanju njihovog financiranja krenuli likovati.

„Bili ste 'uhljebi' vas 20 medija, i sada ćete napokon izići na tržište. Postoji neprepoznavanje od strane javnosti što su zapravo neprofitni mediji i kakva je njihova uloga. I još su tu bile te klasične priče – kritizirate sadašnju Vladu, dok ste prijašnjoj podilazili i nikada niste kritizirali njihove poteze. To je apsolutno netočno, a svaka osoba koja se htjela o tome informirati mogla je to napraviti s nekoliko klikova i proći kroz tekstove neprofitnih medija.“

Ravnateljica Agencije i predsjednica Vijeća za elektronske Medije Mirjana Rakić kaže kako je strane eksperte zanimalo kako je izgledao prosvjed pod njenim prozorom kada se tražilo njihovu smjenu, i kada nitko od vlasti nije na to reagirao. Iako je pred tri i po mjeseca ministar Hasanbegović najavio njenu smjenu i smjenu svih članova Vijeća, to se još nije dogodilo. Zašto, pitali smo.

Mirjana Rakić
Mirjana Rakić

„Ja mislim da su oni to stavili na tepih iz jednostavnog razloga jer im je već dosta negativnih konotacija na njihovu vladu.“

Izaslanstvo međunarodnih organizacija za medijske slobode sa svojim će izvješćem izići za tri do četiri tjedna. Tijekom trodnevnog boravka u Zagrebu razgovarali su sa predstavnicima novinarskih udruga i novinarskog sindikata, javnih, privatnih i manjinskih medija i predstavnicima hrvatskih vlasti i regulatornih tijela.

Kako neslužbeno doznajemo, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatske radio-televizije Siniša Kovačić, koji je na tu dužnost postavljen nakon dolaska na vlast koalicije HDZ-Most, odbio je s njima razgovarati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG