Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Hrvatska predsjednica si popravlja imidž


Kolinda Grabar Kitarović, 2014.

Susret i razgovori hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića u ponedjeljak naišao je na pozitivan odjek u hrvatskoj javnosti.

Njezini prethodnici na toj funkciji kažu kako hrvatska predsjednica pokušava popraviti ono što su njeni politički saveznici demolirali, ali i da nije trebalo ništa potpisivati, jer se radi o različitim razinama sugovornika.

Grabar Kitarović je u Osijeku najavila da će predložiti da Hrvatska i Srbija već ujesen u Osijeku organiziraju gospodarski forum na kojem bi se dogovarala suradnja dvaju gospodarstava i zajednički pristup europskim fondovima.

Lokalne vlasti pozdravile su tu njezinu inicijativu. Osim toga, koji su rezultati susreta?

Srbija je dobila bodove u pristupnim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, a hrvatska predsjednica si popravlja imidž – procjenjuje za RSE Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik.

"Kada govorimo o interesu Srbije, on je tu nedvojben. Budući premijer, a sada mandatar Vučić ovakvim jednim susretom približava Srbiju pregovorima, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čija je politička potpora u ozbiljnom padu, i čiji je politički milje proskribiran kao desničarski, pa čak i ustašofilski , ovakvim jednim potezom vjerojatno sebi pokušava izgraditi jedan bolji imidž", konstatira Josipović.

To su legitimni interesi i – ako daju pozitivan rezultat – treba ih pozdraviti, zaključuje Josipović. On, međutim, kaže da su sada postignuti pomaci ispod onih postignutih u njegovom mandatu.

Ivo Josipović
Ivo Josipović

"Deklaracija koja je potpisana je zapravo povratak, pa rekao bih da je čak i manje nego što je bilo ostvareno pred sada već dosta godina između predsjednika Tadića (Boris Tadić, op.a.) i mene. Drugo, meni je drago da je predsjednica učinila jedan dobar znak dobre volje, međutim ne mogu ne konstatirati da su onu razinu dobrih odnosa koja je bila uspostavljena tamo negdje 2010, 2011. i 2012. godine demolirali upravo njeni politički saveznici i pokrovitelji, a moram reći i da je gospođa predsjednica u kampanji govorila o regiji sa puno prezira i omalovažavanja", ističe Ivo Josipović.

Hrvatski predsjednik u dva mandata Stipe Mesić kaže, pak, kako Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić nisu pravi sugovornici, jer na jednoj strani imate mandatara koji još nije premijer, a na drugoj strani predsjednicu sa mnogo manjim ovlastima nego u Tuđmanovo vrijeme.

"Poruke se mogu slati i bez potpisivanja dokumenata, jer nisu isti nivoi strana koje sudjeluju u kreaciji jedne takve poruke. Ne znam je li to trebalo potpisivati, jer uvijek potpisuju strane koje su na istim nivoima", ocjenjuje Mesić.

Obojica bivših predsjednika inače načelno pozdravljaju svaki razgovor Zagreba i Beograda.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG