Dostupni linkovi

Autonomni ženski centar: Nasilnici nad ženama bez odgovarajućih sankcija


Koliko god da država deklarativno govori da se bori protiv porodičnog nasilja nad ženama, kaznena politika šalje poruku nasilnicima da sa ženama mogu da rade šta god hoće – ovako Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra komentariše presudu od tri godine i tri meseca zatvora za Ahmeta Marinkovića zbog monstruoznog zlostavljanja svoje supruge M.F (21).

Drugi osnovni sud je ocenio da je kazna od šest godina zatvora, koju je predložilo tužilaštvo, neprimerena, a uzeo je u obzir i olakšavajuće okolnosti – da Marinković do sada nije osuđivan, kao i da je otac maloletne dece.

“Tri godine i tri meseca je razočaravajuće niska kazna. Iz našeg iskustva to je pravilo koje generalno prepoznajemo. Nasilnicima se ne šalje poruka da će na bilo koji način snositi neke teže sankcije. Jasno je da im se šalje poruka da sa ženama mogu da rade šta god hoće”, kaže za Radio Slobodna Evropa Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

Podsetimo, Marinković je uhapšen prošle godine nakon što je dva dana u stanu u Kaluđerici maltretirao majku svoje dvoje dece, koju je policija, kako su preneli mediji, zatekla u podlivima i obrijanu do glave. Takođe je imala je opekotine po licu i na čelu i pečat od užarene metalne cevi.

Prvog juna ove godine na snagu bi trebalo da stupi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji se odnosi na takozvano nasilje niskog intenziteta, odnosno na verbalno nasilje.

Sanja Pavlović kaže da ovaj zakon prvenstveno deluje preventivno, ali i da ima manjkavosti.

“Ovaj zakon kao novinu donosi hitne mere udaljenja nasilnika na 48 sati i zabrane nasilniku da na bilo koji način kominicira sa žrtvom. Te dve hitne mere donosi policijski službenik. Mi se plašimo toga šta može da se desi kada istekne tih 48 sati. Nasilnik ima mogućnost da se vrati u domaćinstvo. Ko će da prati dalje situaciju i da li postoji mogućnost da tek tad nasilje eskalira?”, pita se Sanja Pavlović.

Za svega tri meseca 2017. godine, najmanje šest žena ubijeno je u porodičnom nasilju, utvrdila je koalicija organizacija „Mreža žene protiv nasilja“, koja tu statistiku beleži na osnovu medijskih izveštaja.

XS
SM
MD
LG