Dostupni linkovi

Poverenica podržala peticiju za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, potpisuje peticiju
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, potpisuje peticiju

Građani Srbije od danas mogu da potpišu peticiju kojom se traži da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene – žrtve nasilja. Inicijativu su pokrenuli "Autonomni ženski centar", mreža "Žene protiv nasilja" i udruženje žena "Peščanik", a prve potpise podrške, dale su članice i članovi porodica ubijenih žena.

U Srbiji, svake nedelje bude ubijena jedna žena, žrtva porodičnog nasilja, pokazuje statistika.

U roku od 72 sata - 16, 17. i 18. maja 2015. godine - ubijeno je sedam žena. Ubili su ih, ili partneri, ili drugi muški članovi porodice, rekla je Aleksandra Nestorov iz mreža "Žene protiv nasilja".

„Najmanje što sada možemo da uradimo, jeste da ih se sećamo, kada smo već kao društvo i institucije propustili da im damo podršku i pružimo zaštitu na putu izlaska iz nasilja“, kaže Nestorov.

„Ono na čemu insistiramo jeste utvrđivanje individualne odgovornosti profesionalaca i profesionalki u institucijama koji nisu postupili ili su propustili da postupe adekvatno u slučajevima prijave muškog nasilja nad ženama.“

Peticiju je potpisala Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, koja je rekla da Dan sećanja na na ubijene žene, žrtve nasilja u porodici treba da postoji, istakavši da je porodično nasilje jedan od najvećih društvenih problema.

Ona je ukazala da se ne može sprečiti svako ubistvo, ali da ne sme da se dozvoli da se ubistvo dogodi zbog propusta u sistemu zaštite. Janković je ukazala i da se nada da će uskoro, kako je najavila vlada Srbije, biti završen Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

„Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku da vidimo Nacrt zakona i da na njega damo svoje mišljenje, naravno i sugestije, kako bismo dobili jedan zaista kvalitetan zakon koji će stvoriti osnovu za efikasnu zaštitu od nasilja u porodici. Ali, ono što je mnogo bitnije, jeste da se taj zakon primenjuje kako treba“

Svi koji žele da podrže peticiju potpisom to mogu učiniti sredom, počevši od 2. novembra, u periodu od 12 do 16 sati na Trgu Republike u Beogradu. Stavljanje potpisa na peticiju je za sredu, 2. novembar najavila i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, inače predsednica Koorinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Liste za potpisivanje će biti dostupne, osim u prostorijama Autonomnog ženskog centra, i u organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja u 18 gradova i opština u Srbiji.

XS
SM
MD
LG