Dostupni linkovi

Patrijarh Porfirije u Uskršnjoj molitvi za mir u Ukrajini


Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije istakao je u Uskršnjoj poslanici da se moli da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini, napomenuvši da je rat poraz svakog čoveka.

"Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje", poručio je patrijarh Porfirije 22. aprila, povodom Uskrsa, koji SPC slavi u nedelju, 24. aprila.

On je istakao da se "plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama".

"Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sistre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju", rekao je patrijarh Porfirije.

Evropski parlament je Rezolucijom od 9. marta osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu "u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica", što bi moglo dovesti do destabilizacije celog regiona.

U Rezoluciji se ukazuje i na zabrinutost evropskih zastupnika zbog "pokušaja Pravoslavne crkve da u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve".

Srpska pravoslavna crkva odbacila je navode Rezolucije Evropskog parlamenta da u državama Zapadnog Balkana promoviše Rusiju i podiže etničke tenizije.

SPC u saopštenju navela da je "začuđujuće stavljanje u negativan kontekst pitanja zaštite tradicionalnih porodičnih vrednosti", za koje se SPC "zalaže na isti način kako to čini i Ruska pravoslavna crkva, ali i Katolička, kao i neke Crkve reformacije".

Srpska pravoslavna crkva u Srbiji deklarativno zastupa neutralan stav u odnosu na vojnu invaziju Rusije u Ukrajini. Ipak, prema svim istraživanjima većina stanovništva u Srbiji smatra Rusiju prijateljskom zemljom.

Srbija, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, i dalje odbija da uvede sankcije Moskvi.

Patrijarh i o Kosovu

Porfirije je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu kojima je poručio da će "njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada".

Takođe, rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da je Kosovo "duhovna i nacionalna kolevka" Srbije.

SPC, kao i državni vrh Srbije, negiraju nezavisnost bivše pokrajine Srbije, koja je 2008. proglasila nezavisnost.

XS
SM
MD
LG