Dostupni linkovi

Srpska crkva prati Vučićevu neutralnost o ruskoj invaziji


Mitropolit Joanikije, čelnik Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, tokom božićne službe u Crkvi Hristovog spasenja u Podgorici 7. januara 2022.

Poglavari SPC u Srbiji i Crnoj Gori su pozvali na mir i prestanak rata, zvanično ne zauzimajući se niti za jednu stranu u sukobu, ali su organizacije bliske toj crkvi u Nikšiću i Podgorici organizovale skupove otvorene podrške Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Poslednji u nizu održan je 6. marta u Nikšiću sa kojeg je, između ostalog poručeno da Putin ima njihovu podršku da u Ukrajini "odradi posao do kraja i uništi Nato i EU".

Slične, masovnije skupove u Beogradu organizovali su predstavnici desničarskih grupa.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Srbiji i u Crnoj Gori deklarativno zastupa neutralan stav u odnosu na vojnu invaziju Rusije u Ukrajini, ali većina naroda u Srbiji i jedan dio u Crnoj Gori otvoreno podržavaju Rusiju, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) vjerski analitičar iz Beograda Draško Đenović, komentarišući poziciju SPC u odnosu na rat u Ukrajini.

Identična atmosfera na proruskim skupovima u Srbiji i Crnoj Gori

Đenović ocjenjuje da je motiv organizatora skupova na kojima se veliča Putin i ruska invazija na Ukrajinu isti, a to je "odbrana pravoslavlja" od "napada zapadnog neprijatelja" odnosno Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

"Atmosfera na skupovima u Crnoj Gori i u Beogradu je slična i tu preovladava matrica po kojoj je Rusija na meti zapadnih sankcija samo iz razloga što je pravoslavna zemlja, za razliku od Ukrajine gdje ima dosta grko-katolika. Narod i u Srbiji i Crnoj Gori bez obzira na ono što se događa trenutno u Ukrajini, na razaranja i žrtve na teriotriji Ukrajine, upravo iz te 'pravoslavne solidarnosti' otvoreno staje na stranu 'ruske braće'", pojašnjava ovaj sagovornik.

U Podgorici skup podrške Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Đenović navodi i da je teško predvidjeti da li će SPC i u nastavku rusko ukrajinskog rata zadržati neutralan stav, budući da će to, kako ističe, zavisiti od vlasti u Beogradu i njihove buduće politike prema tom pitanju:

"Teško je to reći. Recimo, da srpska država nije zabranila odlazak dobrovoljaca, ja sam popirilično siguran da bi dobrovoljci otišli da se bore na ruskoj strani i da bi za to imali podršku SPC. Sada kada je država jasno stavila do znanja da to neće dozvoliti dobrovoljcima, očekujem da će crkva biti tiša u nekoj otvorenoj podršci Rusiji".

Podrška ruskoj invaziji sa desničarskog skupa u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Poruka Mitropolije crnogorsko primorske

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske (MCP), advokat Dalibor Kavarić za RSE kaže da su zvanične stavove te crkve o ratu u Ukrajini proteklih dana saopštili patrijarh SPC Porfirije i Mitropolit MCP Joanikije.

Obojica su, podsjeća Kavarić, pozvali na mir u Ukrajini i prestanak ratnih razaranja.

I dok poglavari SPC pozivaju na mir i prestanak ratnih razaranja u Ukrajini, udruženja bliska SPC u Crnoj Gori "Tvrdoš", "Stupovi", "Zavjetnici" kao i "Noćni vukovi", pripadnici Sedmog bataljona (paravojne formacije koja je krajem devedesetih djelovala na crnogorskoj teritoriji, kao vojna policija Slobodana Miloševića) otvoreno podržavaju Rusiju i predsjednika Putina.

"Pomenute organizacije koje navodite, kao, uostalom i sve druge organizacije, ali pojedinci koji se tako predstavljaju ili se u javnosti percipiraju kao 'bliski SPC', mogu biti bliske Crkvi, isključivo u onoj mjeri ukoliko poštuju Crkvu, njenu Jevanđeljsku misiju, njene javno izrečene stavove po važnim pitanjima (kakvo je nesumljivo i ovo) i slijede njeno učenje praštanja i ljubavi, mira, pomirenja i prestanak rata, što je potrebno ne samo Ukrajini i Rusiji, već i cijelom svijetu", kaže Kavarić.

Uvrede upućene Abazoviću

Na skupu podrške Rusiji u Nikšiću koji je održan 6. marta predstavnici organizacija bliskih SPC su optužili mandatara za sastav nove Vlade Dritana Abzovića da je "poslušnik stranih ambasada" i pozvali narod da kazni sve koji hoće da "uzmu vjeru i naciju".

Abazović se našao na udaru ovih struktura zbog namjere da formira novu Vladu sa partijama manjinskih naroda, a koja bi imala podršku Demokratske partije socijalista, predsjednika Mila Đukanovića. Sve te partije su prozapadno orijentisane i podržavaju članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO.

Od avgusta 2020. godine, kada je promijenjena vlast u Crnoj Gori, partneri Abazovićevog pokreta URA u parlamentarnoj većini bili su proruski Demokratski front i Demokrate.

Milo Đukanović, predsjedni Crne Gore, dao je mandat za sastav nove Vlade Crne Gore aktuelnom vicepremijeru Dritanu Abazoviću 3. marta 2022. Abazović, koji je u odlazećoj Vladi bi u savezu sa desnim i prosrpskim snagama crnogorske političke scene, sada dobio podršku nekadašnje vlasti prema kojoj je izrazito kritičan.
Milo Đukanović, predsjedni Crne Gore, dao je mandat za sastav nove Vlade Crne Gore aktuelnom vicepremijeru Dritanu Abazoviću 3. marta 2022. Abazović, koji je u odlazećoj Vladi bi u savezu sa desnim i prosrpskim snagama crnogorske političke scene, sada dobio podršku nekadašnje vlasti prema kojoj je izrazito kritičan.

Pravni zastupnik Mitropolije Dalibor Kavarić kaže da nije ispratio skup u Nikšiću i da zbog toga ne može da procjenjuje da li su poruke na račun Abazovića političke prirode ili su u pitanju prijetnje:

"Mene lično nije prihvatljivo bilo kakvo podstrekavanje na nasilje sa bilo čije strane, niti na štetu bilo koga. Kako nisam u Crnoj Gori, to nisam ispratio navedeni skup u Nikšiću, i ne bih se mogao izjasniti da li se radilo o političkim porukama na račun gospodina Abazovića ili o eventualnoj prijetnji."

Na poruke upućene Abazoviću sa skupa u Nikšiću, RSE nije mogao da dobije komentar iz Građanskog pokreta URA, čiji je Abazović lider.

Porfirije i Joanikije traže prestanak rata

Patrijarh sprski Porfirije je 6. marta tokom besjede u hramu Svetog Save u Beogradu ponovio da se od kada je počeo rat u Ukrajini svi hrišćani mole za njegov kraj i prestanka stradanja.

"Taj rat proizvodi stradanja i podele, ali ne samo između naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u svetu i u Evropi, gde osećamo kao da nadolazi tragedija", naveo je Porfirije.

Joanikije (lijevo), crnogorski mitroplit, i Porfirije (desno), patrijarh Srpske pravoslavne crkve, tokom službe održane povodom Janikijevog izbora na visoku crkvenu poziciju 4. septembra 2021.
Joanikije (lijevo), crnogorski mitroplit, i Porfirije (desno), patrijarh Srpske pravoslavne crkve, tokom službe održane povodom Janikijevog izbora na visoku crkvenu poziciju 4. septembra 2021.

Patrijarh SPC je saopštio da crkva organizuje prikupljanje pomoći koju će, kako je naveo, uputiti Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi i njenom mitropolitu Onufriju.

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije je 27. februara zatražio je da ratna dejstva u Ukrajini prestanu i da "zavlada bratski mir".

Za Mitropolita Ukrajinske pravoslavne crkve Onufrija je kazao da je na raspeću i poželio mu snage "da sačuva jedinstvo svoga naroda i kanonsko jedinstvo Ukrajinske pravoslavne crkve, u zajednici sa svim svetim Božijim crkvama".

Ko je mitropolit ruske Pravoslavne Crkve u Ukrajini?

Mitropolit Onufrije kojega podržavaju patrijarh Porfirije i mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije na čelu je Ukrajinske pravoslavne crkve sa sjedištem u Kijevu, koja je ostala lojalna Ruskoj crkvi, nakon što se Pravoslavna crkva Ukrajine osamostalila u januaru 2019.

Onufrije je prije dvije godine boravio u Crnoj Gori kako bi dao podršku tadašnjoj borbi mitropolije SPC u Crnoj Gori protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, odlikuje ukrajinskog mitropolita Onufrija državnim priznanjem na ceremoniji upriličenoj u kijevskoj patrijaršiji 27. jula 2013. Onufrije, koji je čelnik pravoslavne crkve u Ukrajini koja je ostala lojalna Ruskoj pravoslavnoj crkvi, pozvao je Putina da zaustavi rat nakon što je Rusija 24. februara 2022. izvršila invaziju na susednu državu.
Vladimir Putin, predsjednik Rusije, odlikuje ukrajinskog mitropolita Onufrija državnim priznanjem na ceremoniji upriličenoj u kijevskoj patrijaršiji 27. jula 2013. Onufrije, koji je čelnik pravoslavne crkve u Ukrajini koja je ostala lojalna Ruskoj pravoslavnoj crkvi, pozvao je Putina da zaustavi rat nakon što je Rusija 24. februara 2022. izvršila invaziju na susednu državu.

Krajem februara mitropolit Onufrije pozvao ruskog predsjednika Putina da zaustavi rat:

"Braneći suverenitet i integritet Ukrajine, apelujemo na predsjednika Rusije i tražimo da se odmah zaustavi bratoubilački rat. Ukrajinski i ruski narod izašli su iz Dnjeparskog krstionice, a rat između ovih naroda je ponavljanje grijeha Kaina, koji je iz zavisti ubio rođenog brata. Takav rat nije opravdan ni Bogom ni ljudima", naveo je u saopštenju Onufrije 24 februara.

Sa druge strane njegov nadređeni, poglavar Ruske pravoslavne crkve sa sjedištem u Moskvi, patrijarh Kiril je, u besjedi u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi 6. marta, direktno podržao rusku invaziju, navodeći da je u osnovi rata parada ponosa.

On je saopštio da se rat danas vodi zbog toga što u Donbasu i Luganjsku ne žele održavanje gej parade, kao jedne od "vrijednosti zapadnog svijeta koje danas nameću oni koji imaju svjetsku moć".

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, posmatra liturgiju koju služi patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril na ceremoniji upriličenoj u Moskvi 28. jula 2018. povodom 1030-te godišnjice pravoslavlja u Rusiji. Kiril je podržao invaziju koju su ruske snage sprovele nad Ukrajinom počevši sa 24. februarom 2022.
Vladimir Putin, predsjednik Rusije, posmatra liturgiju koju služi patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril na ceremoniji upriličenoj u Moskvi 28. jula 2018. povodom 1030-te godišnjice pravoslavlja u Rusiji. Kiril je podržao invaziju koju su ruske snage sprovele nad Ukrajinom počevši sa 24. februarom 2022.

Prema statistici ukrajinske vlade, Ukrajinska pravoslavna crkva imala je 2018. godine više od 12.000 parohija.

Suprotni stavovi druge pravoslavne crkve u Ukrajini

Nova Pravoslavna crkva Ukrajine koja djeluje od 2019. dobila je autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije sa sjedištem u Istambulu (Carigrad), s kojom je zbog tog čina Ruska pravoslavna crkva prekinula veze.

Nezavisnost je dobila od Vaseljenskog Patrijarha Vartrolomeja. Na njenom čelu je mitropolit Epifanije. Ruse i Ukrajince smatra različitim narodima, od kojih svaki zaslužuje da ima svoju crkvu.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej osudio je ničim izazvanu rusku invaziju na Ukrajinu i izrazio svoju solidarnost stradalim ukrajinskim narodom.

Ima više od 7.000 parohija i 44 biskupije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG