Dostupni linkovi

Srpska pravoslavna crkva odbacila navode da podiže tenzije


Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 16. oktobar 2021.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 16. oktobar 2021.

Srpska pravoslavna crkva odbacila je navode Rezolucije Evropskog parlamenta da u državama Zapadnog Balkana promoviše Rusiju i podiže etničke tenizije.

"Stavljanje Srpske pravoslavne crkve u ulogu uzročnika napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice, potpuno je suprotno činjenicama i zalaganju Crkve u svakodnevnom životu i stoga takav stav odlučno odbijamo", saopšteno je iz SPC-a 14. marta.

Evropski parlament je Rezolucijom od 9. marta osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu "u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica", što bi moglo dovesti do destabilizacije celog regiona.

U Rezoluciji se ukazuje i na zabrinutost evropskih zastupnika zbog "pokušaja Pravoslavne crkve da u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve".

SPC u saopštenju navela da je "začuđujuće stavljanje u negativan kontekst pitanja zaštite tradicionalnih porodičnih vrednosti", za koje se SPC "zalaže na isti način kako to čini i Ruska pravoslavna crkva, ali i Katolička, kao i neke Crkve reformacije".

U saopštenju se navodi i da se SPC "zalaže za načelo odvojenosti Crkve i države".

"Naposletku, niti postoji niti može da postoji uplitanje, bilo sa Istoka bilo sa Zapada, u fundamentalna pitanja mira i saživota, koja se nalaze u središtu interesovanja, rada i angažovanja Srpske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell izjavio je 14. marta tokom posete Severnoj Makedoniji da će EU predložiti jačanje sigurnosti i odbrane zemalja Zapadnog Balkana usred zabrinutosti zbog pretnji iz Rusije.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, uskladile su politiku sankcija protiv Rusije sa Evropskom unijom.

Srbija je jedina zemlja kandidat, pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG