Dostupni linkovi

Broj zatvorenih novinara u porastu širom svijeta


Novinarka RSE Alsu Kurmaševa u sudnici u Kazanu, Rusija, 20. oktobra 2023.
Novinarka RSE Alsu Kurmaševa u sudnici u Kazanu, Rusija, 20. oktobra 2023.

Usred višemjesečnog rata sa Hamasom u Gazi, Izrael se prvi put našao na listi država svijeta sa najviše zatvorenih novinara, Njih 17 je u zatvoru, od 1. decembra 2023., prema godišnjem popisu Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) objavljenom 18. januara 2024.

Ovo je najveći broj pritvorenih palestinskih novinara otkako je CPJ počeo dokumentirati hapšenja 1992. godine i prvi put da je Izrael rangiran na šestom mjestu na ovoj listi. Pored ove liste o zatvorenim novinarima, ranije je objavljeno da je više od 80 novinara ubijeno od početka rata 7. oktobra 2023. nakon upada Hamasa u Izrael.

"Naše istraživanje pokazuje koliko je autoritarizam ukorijenjen na globalnom nivou", rekla je rekla Jodie Ginsberg, izvršna direktorica CPJ-a, navodeći da su vlade u takvim autoritarnim državama uporne u suzbijanju kritičkog izvještavanja i sprečavanju da javno odgovaraju.

"U međuvremenu, pozicija Izraela na popisu zatvora CPJ-a iz 2023. je dokaz da se fundamentalna demokratska norma - sloboda medija - raspada dok Izrael iskorištava drakonske metode da ušutka palestinske novinare. Ova praksa mora prestati", naglasila je Ginsberg.

Ovakvo rangiranje Izraela, navode iz CPJ, potaknuto je praksom "administrativnog pritvora" na okupiranoj Zapadnoj obali. Ova vrsto zatvaranj koja omogućava vojnom komandantu da pritvori nekoga bez optužbe – i produži pritvor neograničen broj puta – samo uz obrazloženje da ih želi spriječiti da počine krivično djelo u budućnosti. Administrativni pritvor je dostigao vrhunac usred sukoba koji je u toku, sa hiljadama Palestinaca u pritvoru, navode iz CPJ.

Globalno, 2023. godine naglo je porastao broj novinara u zatvorima širom svijeta, prema podacima CPJ. Zemlje poput Bjelorusije i Rusije koriste ekstremizam i druge "protudržavne" zakone kao "najčešće oružje" za ušutkavanje nezavisnih medija.

U godišnjem izvještaju o zatvorenim novinarima navodi se da se u periodu do 1. decembra 320 novinara nalazilo iza rešetaka, što je drugi najveći broj zatvorenih novinara od 1992. otkako postoji ovo mjerenje.

Najgora situacija je u Kini gdje su zatvorena 44 novinara, a slijede je Mijanmar (43), Bjelorusija (28). Oni drže više od trećine (35,8) zatvorenika, na dan kada je popis rađen. Među ukupno pet država sa najviše zatvorenih novinara tu su još i Rusija (22) i Vijetnam (19).

Ukupni broj je "uznemirujući barometar ukorijenjenog autoritarizma i oštrine vlada koje su odlučne ugušiti neovisne glasove", navode iz CPJ, napominjući da se više od 65 posto zatvorenih novinara suočava s "protudržavnim optužbama kao što su lažne vijesti i terorizam kao odmazda za njihovo kritičko izvještavanje."

U Bjelorusiji, gdje je broj pritvorenih novinara naglo porastao od protesta nakon spornih predsjedničkih izbora 2022. koji su autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku dodijelili šesti uzastopni mandat, iz CPJ-a kažu da se 71 posto zatvorenika suočava s optužbama protiv države, a da skoro polovina služi kazne od pet ili više godina u zatvoru.

"Širom svijeta smo došli do kritičnog trenutka", rekla je Ginsberg, pozivajući da se obustavi donošenje zakona koji zaustavljaju izvještavanje i da se osigura da novinari mogu slobodno izvještavati.

U svijetu u kojem politički čelnici rutinski ocrnjuju novinare, većina novinara koji su u zatvoru suočava se s optužbama protiv države, kao što su lažne vijesti i terorizam - kao odmazdu za njihovo kritičko izvještavanje, konstatuju iz CPJ.

Više od 60 novinara diljem svijeta držano je u pritvoru, a da nije otkrivena niti jedna optužba. Dugotrajni pritvori prije suđenja i okrutno postupanje uobičajeni su, dok su neke vlade, poput Rusije i Etiopije, čak progonile novinare preko granica.

Među zatvorenim i novinari RSE

Rusija je također pojačala napore u suzbijanju slobodnog izvještavanja, prema CPJ-u, pri čemu su nezavisni mediji u zemlji uništeni nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine.

"Moskva pokušava kriminalizirati novinarstvo van svojih granica izdavanjem naloga za hapšenje i zatvorskih kazni u odsutnosti za nekoliko istaknutih novinara koji rade u egzilu", stoji u izvještaju.

U međuvremenu Rusija drži 12 od ukupno 17 zatvorenih novinara koji ne rade lokalno, uključujući Alsu Kurmaševu, novinarku Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodna Evropa koja se nalazi u pritvoru u Rusiji tri mjeseca, i reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha.

Još deset novinara iz Ukrajine, od kojih su petorica krimski Tatari, također se nalazi u ruskom pritvoru. Moskva je nezakonito aneksirala Krim od Ukrajine 2014. godine.

Prema podacima izvještaja u Iranu je zabilježen pad broja zatvorenih novinara, sa ukupnim brojem koji je pao na 17 sa 62 zatvorena novinara u 2022. godini kada je, kako navode iz CPJ ova zemlja bila "najgori tamničar novinara".

Ipak, iz Komiteta za zaštitu novinara kažu da podaci pokazuju da su mnogi od onih koji su bili na spisku 2022. pušteni uz jamčevinu da čekaju optužbe ili izricanje presude, "što znači da manji broj zatvorenih 2023. ni na koji način ne signalizuje bilo kakvo popuštanje iranske represije nad medijima ."

"Umjesto toga, vlasti su odgovorile na porast izvještavanja o pravima žena izdvajajući istaknute novinarke kako bi od njih napravili primjer", dodaje se, rekavši da je osam od 17 još uvijek pritvorenih žene.

Među zemljama centralne Azije najviše zatvorenih novinara je u Tadžikistanu gdje njih sedam služi zatvorske kazne od sedam do 20 godina.

"Oštre kazne pogoršale su rasprostranjenu atmosferu straha i autocenzure među novinarima u medijskom okruženju koje je već desetkovano godinama pritiska vlade", kažu iz CPJ o tome šta su njihovi istraživači otkrili tokom putovanja u Tadžikistan krajem 2023. godine.

Iz Komiteta također navode da se sloboda medija također "naglo pogoršala” u Azerbajdžanu s predsjedničkim izborima koji se održavaju sljedećeg mjeseca. Do 1. decembra uhapšena su četiri medijska radnika, a od tada još najmanje troje.

Azija, prema izvještaju, ostaje region sa najvećim brojem novinara u zatvoru. Pored vodećih tamničara – Kine, Mjanmara i Vijetnama – novinari su bili i iza rešetaka u Indiji, Afganistanu i na Filipinima.

Može se očekivati da će izbori u Indiji u aprilu 2024. biti test slobode medija u zemlji u kojoj su optužbe za borbu protiv terorizma, opasni zakoni i gotovo rutinski upadi u redakcije postali norma, navode iz CPJ.

Sveprisutna cenzura u Kini, koja se godinama svrstava u red najgorih zatvorenika za novinare na svijetu, otežava utvrđivanje tačnog broja novinara koji su tamo zatvoreni. Bez obzira na to, zemlja nastavlja da primjenjuje svoj režim cenzure i hapšenja u Hong Kongu, nakon oštrog zakona o nacionalnoj sigurnosti Pekinga usred masovnih prodemokratskih protesta.

Jimmy Lai, osnivač sada zatvorenih prodemokratskih novina Apple Daily, izdržao je skoro 1.100 dana iza rešetaka prije nego što mu je konačno počelo suđenje po optužbama za strano dogovaranje, koje je u toku.

U Vijetnamu, Egiptu i drugim zemljama, čak i nakon puštanja na slobodu, novinari se i dalje suočavaju sa zabranama putovanja, drugim ograničenjima kretanja i mjerama koje učinkovito ograničavaju njihovu slobodu.

XS
SM
MD
LG