Dostupni linkovi

Porast podrške evropskim integracijama Crne Gore


Predstavljanje rezultata istražavanja o stavovima građana o evropskim integracijama. Ministarka evropskih poslova Jovana Marović (desno), Oana Kristina Popa (u sredini) šefica Delegacije EU u Crnoj Gori i Olivera Komar iz Defacto (lijevo), Podgorica, 10. jun 2022. godine


Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), ako bi bio raspisan referendum, podržalo bi više od 83 odsto crnogorskih građana, pokazalo je istraživanje o stavovima građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU, objavljeno 10. juna.

Kao prednosti članstva u EU građani navode: bolji kvalitet života, veći standard, otvorene granice i putovanja bez viza u države članice.

Četvrtina ispitanih građana smatra da je najveća prepreka za ulazak Crne Gore u EU široko rasprostranjena korupcija, dok je za 15,8 građana to organizovani kriminal.

Šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa ocijenila je da dobijeni podaci svjedoče o dosljednoj podršci za evropske inetgracije Crne Gore.

Popa je ocijenila da je tokom nedavnih kriza, partnerstvo između Crne Gore i EU postalo još čvršće.

“Crna Gora je stala uz EU protiv Rusije, pokazujući ogromnu solidarnost sa Ukrajinom. Zahvalni smo svim građanima, institucijama i preduzećima koji pomažu ukrajinskim izbjeglicama i koji podržavaju Ukrajinu u teškoj borbi za slobodu i dostojanstvo”, rekla je Popa u Podgorici.

Istraživanje je pokazalo da 67 odsto ispitanih smatra da se stvari u Crnoj Gori kreću u dobrom ili donekle dobrom pravcu.

Na pitanje: šta bi bila najveća šteta ulaska u EU, preko polovine ispitanih nije moglo da navede konkretne razloge, rekla je Olivera Komar iz agencije De Facto.

A od onih koji su mogli da navedu štetne razloge 14,7 odsto je objasnilo da se plaše gubitka nacionalne suverenosti i nezavisnosti, 4 odsto pada životnog standarda, dok se 3 odsto plaši gubitka kulturnog identiteta.

Istraživanje javnog mnjenja za potrebe kancelarije EU u Podgorici i crnogorske Vlade uradila je agencija “De Facto”, maja ove godine na više od 1.000 ispitanika.

Podrška građana evropskim integracijama Crne Gore porasla je u odnosu na isti period 2021. godine, kada je istraživanje iste agencije pokazalo da bi na referendumu skoro 77 odsto ispitanih podržalo članstvo Crne Gore u EU.

Crna Gora je pregovore o članstu u EU počela u junu 2012, a do sada je otvorila svih 33 poglavlja, od čega je privremeno zatvorila tri.

XS
SM
MD
LG