Dostupni linkovi

Skoro 74% građana Crne Gore podržava pristupanje EU


Zastave Crne Gore i EU na skupu građana u Podgorici 6. septembra 2020.
Zastave Crne Gore i EU na skupu građana u Podgorici 6. septembra 2020.

Istraživanje Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore o stavovima građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU pokazalo je da 73.8% stanovnika Crne Gore snažno ili donekle podržava pristupanje Evropskoj uniji.

Procenat onih koji se snažno ili donekle protive pristupanju Crne Gore EU je 23.6%. To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja koje je uradila agencija “Defacto” i predstavljeno je u EU Info centru u Podgorici. Snažnu podršku ulasku Crne Gore u EU iskazalo je skoro 39% ispitanika.

Odgovarajući na upit koliko je vjerovatno da biste izašli na referendum o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju, sigurno ili vjerovatno bi izašlo 84.4% ispitanika. Od tog procenta 86.9% bi glasalo u prilog pristupanju EU.

Na otvoreno pitanje koja je država ili zajednica najveći strani finansijski donator u Crnoj Gori, 42% ispitanika je odgovorilo da je to EU, za Srbiju se opredijelilo 13%, Rusiju 9,1% i SAD 7,4%.

Oko 34% ispitanika smatra da Crna Gora ima najjače političke, ekonomske i trgovačke veze sa Evropskom unijom, sa Srbijom 24%, Rusijom skoro 11% i sa SAD 7,6%

Trećina ispitanika smatra da će Crna Gora pristupiti EU do 2025. godine, 12,2% ispitanika je odgovorilo nikada, a trećina je saopštila da ne zna. Kao glavni benefit od članstva u EU, 28,7 % građana je navelo bolji kvalitet i standard života.

Istraživanje javnog mnjenja obavljeno je u periodu od 3. do 22. juna, na uzorku od 1.004 ispitanika.

Crna Gora je decembra 2010. postala kandidat za članstvo u EU, a pregovore je počela juna 2012. Do sada je otvorila sva 33 poglavlja, od čega su privremeno zatvorena tri.

XS
SM
MD
LG