Dostupni linkovi

Ponašanje Nogometnog saveza - uvreda zdravom razumu i žrtvama


Josip Šimunić
Josip Šimunić
Dok hrvatski mediji, javnost i resorno ministarstvo kažu kako je Josip Šimunić primjereno kažnjen zbog toga što je nakon utakmice sa Islandom poveo skandiranje ustaškim pozdravom „za dom spremni“, Hrvatski nogometni savez i dalje se ponaša autistično, ocjenjuju naši sugovornici. Oni naglašavaju kako je njihovo ponašanje uvreda za razum i za potomke žrtava ustaškog režima.

Deset utakmica neigranja i zabrana ulaska u prostor stadiona, što se obično određuje najekscesnijim navijačima – to je po ocjeni hrvatskog člana FARE mreže (Football Against Racism in Europe) Zorana Stevanovića primjerena kazna za Šimunićev eksces.

„Mi smo se kao FARE mreža, UEFA i FIFA zalagali da kazna ne bude doživotna. Određeni lobiji i institucije zalagali su se za takvu represivnu mjeru. Ovo je super rješenje, puno jače nego da je izrečena doživotna zabrana. Sportskog djelatnika svrstalo se među huligane i nepodobne. To je teška osuda za sve nas.“

Na jednoj strani mediji, javne ličnosti i politika koji osuđuju Šimunićevo skandiranje i kaznu drže primjerenom, a na drugoj strani anonimusi po forumima i društvenim mrežama, ali i krovna nogometna institucija Hrvatski nogometni savez (HNS) koji kaznu smatra drakonskom i daje potporu Šimuniću.
Foto: Enis Zebić
Foto: Enis Zebić

Za Stevanovića problem i jest u autističnom ponašanju HNS-a.

„Normalno je da su autistični kada godinama ne rade i zanemaruju probleme. Njima očito odgovara situacija statusa quo, nećemo reći kaosa, kada se ne zna tko je za što odgovoran, i onda nam se takve stvari i dešavaju. A u krajnjem slučaju odgovornost je uvijek na onome tko je organizator, dakle u ovom slučaju – na Hrvatskom nogometnom savezu.“

Za sociologa, strastvenog navijača i poznavatelja navijačke subkulture Dražena Lalića najveći je problem u tome što se Hrvatski nogometni savez u tumačenju slučaja Šimunić priklanja Šimunićevim riječima kako se radilo o domoljubnom zanosu, a ne o veličanju totalitarnog sustava.

„Mislim da je to s jedne strane uvredljivo za razum, a sa druge strane takvo odsustvo osude je uvredljivo i diskriminatorno za sve one koji su potomci ljudi koji su stradali za vrijeme zločinačkog, antihrvatskog i antidemokratskog ustaškog režima, ali i za demokratsku javnost u cijelosti“, istaknuo je Lalić.

Podsjetimo, Šimunićevo skandiranje ustaškog pozdrava „za dom spremni“ naišlo je jednoglasnu osudu cijele hrvatske političke javnosti, a povodom FIFA-ine kazne pomoćnik ministra prosvjete i sporta zadužen za sport, legendarni košarkaš Petar Skansi, medijima je kazao kako je Šimunićevim ekscesom nanesena šteta ugledu Hrvatske, a da je kaznom poslana jasna poruka.

„Svi kažu – da se to dogodilo u Njemačkoj, da je to napravio neki njemački igrač s nekom sličnom nacističkom izjavom – bilo bi još i gore. Dakle, primimo to na znanje“.

U kratkoj anketi ustanovili smo da Zagrepčani s kojima smo razgovarali žele da se prestane sa ustaškim ispadima na stadionu, a da neki navijači žale zbog tako visoke kazne Šimuniću, jer zbog nje on neće igrati na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG