Dostupni linkovi

Ekscesi poput Šimunićevog urušavaju imidž Hrvatske


Josip Šimunić
Josip Šimunić
Incident u kojem je hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić po završetku nogometne utakmice s Islandom na Maksimiru pozvao publiku da zajedno s njim pozdravljaju ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ doživio je veliku pozornost u izvještavanju stranih dopisnika iz Hrvatske, ali i u medijima u tim zemljama. Već dugo nismo toliko pisali o Hrvatskoj, na žalost ovoga puta u negativnom kontekstu, kaže dopisnica France Pressea.

Šimunićev eksces dobio je veliku medijsku pozornost preko granica Hrvatske, javnost u zemljama za čije medije pišu naši sugovornici nema nikakvog razumijevanja za takve pojave, i takve priče zasigurno neće poboljšati imidž Hrvatske u svijetu – to su glavne poruke dopisnika stranih medija iz Hrvatske s kojima smo razgovarali o ovoj temi.



Unazad desetak godina većina je velikih svjetskih novinskih agencija zatvorila svoja dopisništva u Zagrebu, jer Hrvatska više ne proizvodi vijesti. Agencija France Presse (AFP) je ostala, a njihova dugogodišnja dopisnica Lajla Veselica kaže za RSE kako se 'slučaju Šimunić' u njihovom izvještavanju posvetilo jako mnogo prostora.

„Ne sjećam se kada smo zadnji puta toliko i pisali o Hrvatskoj – na žalost, ovoga puta u negativnom kontekstu – i mislim da takvi događaji strašno štete imidžu zemlje koja je sada pogotovo u svojevrsnom fokusu jer je najnovija članica Europske unije", ocjenjuje Veselica.

Za najugledniji slovenski dnevni list „Delo“ iz Hrvatske izvještava Dejan Vodovnik, koji za RSE kaže kako se pozorno pratilo slučaj Šimunić – dijelom jer je Hrvatska najnovija članica Europske unije, dijelom što su Hrvatska i Slovenija susjedi. On za RSE podsjeća da nacionalistički ispadi na hrvatskim stadionima nisu novost i daje svoje objašnjenje zašto to još nije iskorijenjeno.

„Po tom pitanju se u državi radilo premalo ili ništa – ni oni koji su sada na vlasti, ni oni koji su sada u opoziciji. Naime, mislim da je i jedne i druge strah od raščišćavanja sa prošlošću, jer im ona treba – na izborima!“ istaknuo je Vodovnik.

Manifestacija rasističke ideologije

Vodovnik je posebno zabrinut činjenicom što među onima koji sudjeluju u navijačkim ekscesima sa nacionalističkim sadržajem na stadionima i dalje ima mnogo mladih.

Zorislav Antun Petrović
Zorislav Antun Petrović
„Austrijska press agencija APA pratila je 'slučaj Šimunić' od samog incidenta nakon utakmice pa do kažnjavanja Šimunića visokom novčanom globom,“ kaže za RSE dugogodišnji dopisnik APA-e iz Hrvatske Zorislav Antun Petrović.

„Ovakve situacije se u austrijskoj javnosti smatraju neprihvatljivima i – naravno – odmah završe u udarnim terminima vijesti, odnosno na naslovnim stranicama novina. Jednostavno, ne može se naći ništa pozitivnoga kada netko koristi nacistička ili fašistička obilježja, odnosno na taj način pozdravlja. Ovakva situacija sigurno nije doprinijela boljem poimanju Hrvatske u Austriji i nikako nije pomogla stvaranju pozitivnijeg imidža o našoj zemlji.“

Kako kaže Lajla Veselica, Agencija France Presse (AFP) izvještavala je i o Šimunićevom incidentu, i o osudama političke i šire javnosti, i o izostanku neke artikulirane reakcije nogometnih foruma, i o začuđujućoj Šimunovićevoj reakciji.

„Mene začuđuje da netko – bez obzira što je rođen u Australiji, sa svojih 35 godina ipak je malo prestar da bi mogao biti iznenađen i ražalošćen što je došlo do takvih reakcija na njegov eksces.“

Šimunić je kažnjen sa nešto više od 3.000 eura globe zbog toga što - kako stoji u obrazloženju kazne koju je izreklo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - ustaški pozdrav što ga je inicirao nakon utakmice predstavlja „manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.“

Hrvatski nogometni savez još nije reagirao, nego čekaju reakciju FIFE, koja je povodom Šimunićevog ekscesa prošlog tjedna započela postupak.

Borba protiv nacionalističkih ispada na nogometnim stadionima važna je za imidž Hrvatske u svijetu, ali mnogo je važnija za Hrvatsku na unutarnjepolitičkom planu.

Nikakvi pomaci nisu mogući dok je siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić, na glasu po primitivnim i nacionalističkim ispadima, čija žrtva je bio i ministar prosvjete i sporta Željko Jovanović. Međutim, insajderski izvori govore o uspostavljanju dobrih odnosa Jovanovića i aktualnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, što može značiti da Mamićeva zvijezda kreće prema zalazu.
XS
SM
MD
LG