Dostupni linkovi

HNS za sada bez sankcija prema Šimuniću


Josip Šimunić, foto: jutarnji.hr
Josip Šimunić, foto: jutarnji.hr
Hrvatski nogometni savez nazvao je neprimjerenim eskces reprezentativca Josipa Šimunića koji je nakon pobjede Hrvatske nad islandom poveo na stadionu skandiranje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, ali za sada mu nije izrekao nikakvu sankciju.

Čelnici Saveza njegov su istup nazvali neprimjerenim.

„Nakon jednog velikog uspjeha, nakon pobjede nad Islandom, došla je jedna neprimjerena gesta“, kaže predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović ponovio je da je Šimunićev eksces neprihvatljiv i potvrdio da je FIFA zatražila njihovo očitovanje o slučaju Šimunić.

Naime, Šimunić je i u petak poslao pismo Savezu u kojem je ponovio da je „rođen i odgojen u državama zapadnih demokracija te da mu je bilo kakav oblik isključivosti ili nacionalne netrpeljivost stran i nije dio njegovog vrijednosnog sustava“, i da je „za dom“ izgovorio u domoljubnom zanosu, a ne veličajući totalitarni sustav.

Ponašanje HNS-a komentirao je za naš radio Zoran Stevanović, izvršni direktor riječke udruge “Korak ispred”, koja u ime programa FARE surađuje s Fifom i Uefom.

„Najlakše je čekati što će reći drugi. Svi mi moramo zauzeti stavove i za njih odgovarati. U svakom demokratskom društvu odgovorne osobe zauzimaju stavove, neovisno hoće li ih javnost pozdraviti ili osuditi“, ocjenjuje Stevanović.

Inače, Šimunićev eksces osudili su u međuvremenu hrvatski hrvatski predsjednik Ivo Josipović, vicepremijeri Ranko Ostojić i Vesna Pusić, ministar prosvjete Željko Jovanović, Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, nogometna legenda Ćiro Blažević i mnogi drugi.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu osudilo je Šimunića na plaćanje 25.000 kuna (nešto preko 3.000 eura) jer je djelo počinio - kako se kaže u odluci – „iako svjestan da uzvik 'za dom', uz odzdrav okupljenih 'spremni!' simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.“
XS
SM
MD
LG