Dostupni linkovi

Pompeo u Rijadu, istražitelji pronašli tragove farbanja u konzulatu


Mike Pompeo i saudijski kralj Salman, Rijad
Mike Pompeo i saudijski kralj Salman, Rijad

Američki državni sekretar Mike Pompeo (Majk) stigao je u Rijad na razgovor sa saudijskim kraljem Salmanom o sudbini nestalog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), koji je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i nikada više nije izašao iz njega. Pompeo se, kako prenose agencije, zahvalio kralju Salmanu na "posvećenosti prema temeljnoj i transparentnoj istrazi o nestanku Kašogija", naveo je State Department.

Iako su saudijske vlasti uporno odbacivale tvrdnje turskih zvaničnika da je Kašogi ubijen, a njegovo tijelo potom tajno izneseno iz konzulata, američki mediji su izvijestili da se Saudijci pripremaju da priznaju da je Kašogi umro "tokom ispitivanja koje pošlo pogrešno".

UN-ova šefica za ljudska prava Michele Bachelet (Mišel Bašele) pozvala je na ukidanje imuniteta za diplomate i prostorije konzulta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) u utorak je saopštio da su u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji su turski istražitelji pretraživali noćas punih devet sati, pronađeni "neki materijali koji su prefarbani".

U razgovori sa novinarima, on je takođe rekao da su tražili ostatke toksične materije u misiji.

"Ja se nadam da ćemo moći da dođemo do zaključaka koji će nam dati uvjerljivo saznanje što je prije moguće, zato što istražitelji traže mnogo stvari, kao što su toksične materije i oni materijali koji su uklonjeni tako što su prefarbani", rekao je turski predsjednik.

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) poslao je državnog sekretara Mikea Pompea u prijestonicu Saudijske Arabije nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora sa kraljem Salmanom u kojem je saudijski suveren "čvrsto negirao da imaju bilo kakve veze za tim što se moglo dogoditi Džamalu Kašogiju", koji je posljednji put viđen na ulasku u konzulat te zemlje u Istanbulu prije dvije sedmice.

Turski zvaničnici su od početka tvrdili da su Džamala Kašogija, povremenog kolumnistu Washington Posta, ubili 15 saudijskih agenta koji su tog dana privatnim avionom došli na nekoliko sati u Istanbul, među njima i jedan stručnjak za forenziku, a njegovo tijelo potom tajno iznijeli iz konzulata.

Saudijske su vlasti to negirale, a njima bliski mediji rekli da je to nijesu bili agenti, već turisti u posjeti Istanbulu.

Upravo u trenucima dok su turski istražitelji pretraživali konzulat, CNN pa potom i New York Times izvijestili su da se Saudijska Arabija priprema da prizna Kašogijevu smrt do koje je došlo tokom neuspješnog saslušanja ili "ispitivanja koje je pošlo pogrešno".

Na ove navode mediji do sada nijesu uspjeli dobiti komentare saudijskih zvaničnika.

Pompea su na aerodromu u Rijadu dočekali ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir i ambasador u Vašingtonu, princ Khalid bin Salman (Kalid).

Nakon susreta sa saudijskim suverenom Salmanom i Adelom bin Jubeirom (Džubeir), prije večere Pompeo će se susresti sa princom prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom ili kratko MBS-om, posljednje dvije godine, de facto, vladarom Saudijske Arabije.

Džamal Kašogi je prema sopstvenim riječima napustio zemlju zbog prijetnji koje je dobio od MBS.

Kašogi, nekada blizak kraljevskoj porodici i nekadašnjem šefu službi bezbjednosti princu Turki al-Faisalu, postao je oštar kritičar princa prijestolonasljednika koji se pod krinkom reformi i borbe protiv korupcije obračunava sa političkim protivnicima i građanskim aktivistima koje je strpao u zatvor.

Posljednjih godinu dana živio je u Vašingtonu gdje su ga krajem septembra u tamošnjem saudijskim diplomatskom predstavništvu obavijestili da su mu papiri o razvodu gotovi, ali da ih može podići u konzulatu u Istanbulu.

Njegova vjerenica Turkinja ga je tog kobnog dana ostala čekati ispred konzulata, a on joj je prije ulaska rekao da ukoliko brzo ne izađe obavijesti o tome turske vlasti.

Turski i saudijski službenici pred zgradom saudijskog konzulata u Istanbulu
Turski i saudijski službenici pred zgradom saudijskog konzulata u Istanbulu

U svakom slučaju, Pompeo će Rijada odletjeti za Tursku gdje se sve odigralo.

Reflektujući rastući pritisak na Saudijsku Arabiju i sve otvoreniji strah je Kašaogi ubijen, visoka komesarka UN-a za ljudska prava, bivša čileanska predsjednica, Michele Bachelet, u utorak je zatražila i od saudijskog kraljevstva i od Turske da sve što znaju o ovom slučaju javno objave, te je tražila da ukoliko je Kašogi ubijen, diplomatski imunitet za konzulat u Istanbulu i njegovo osoblje mora biti ukinut odmah.

"Imunitet ne može biti korišten da bi se sprječavala istraga o onome što se dogodilo i utvrdilo ko je odgovoran. Imajući u vidu da je očigledno jasno da je gospodin Kašogi ušao u konzulat i da nakon toga nije viđen, teret odgovornosti da otkriju šta se dogodilo od tog momenta nadalje je saudijskim vlastima", navela je Bachelet.

Američki predsjednik je inače juče ustvrdio na Twitteru i u razgovorima sa novinarima da je kralj Salman vrlo odlučan u negiranju navoda o umiješanosti saudijske države u nestanak Kašogija, pa je potom rekao da je on možda žrtva "odmetnutih ubica" u saudijskom konzulatu.

"Negiranje je bilo veoma veoma snažno" rekao je Trump novinarima. "Meni djeluje da su to mogle biti odmetnute ubice. Ko zna?"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG