Dostupni linkovi

Trump: Kašogija možda ubile 'odmetnute ubice'


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump sugerisao je u ponedjeljak da bi "odmetnute ubice" mogli biti iza nestanka saudijskog novinara Džamal Kašogija koji je prije 13 dana ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i nikada nije izašao iz njega.

U razgovoru sa novinarima,a nakon što se telefonom čuo s saudijskim kraljem Salmanom, Trumo je rekao da je saudijski lider čvrsto demantovao da ima bilo kakvih saznanja o tome što se gododilo Kašogiju.

Potvrdio je da je naložio državnom sekretaru Mikeu Pompeu da ode u Rijad odmah.

"Negiranje je bilo veoma veoma snažno" rekao je Trump novinarima. "Meni djeluje da su to mogle biti odmentnute ubice. Ko zna?" rekao je Trump novinarim i dodao:

"Sve što ja mogu je da izvijestim što mi je rekao. On mi je na veoma jasan način rekao da nemaju nikakvog saznanja o tome. Rekao je to veoma snažno."

Saudijski i turski istražitelji ušli su u saudijski kozulat u Istanbulu u kojem je Džamal Kašogi posljednji put viđen prije skoro dvije sedmice.

Turski zvaničnici vjeruju da je Kašogi, posljednjih godina oštar kritičar saudijskog de facto vladara, princa prestolonasljednjika Mohameda Bin Salmana, ubijen kada je ušao u konzulat i da je njegovo tijelo potom tajno ukolnjeno, ali Rijad uporno negira te tvrdnje.

Odnosi Zapada i Saudijske Arabije značajno su se pogoršali u poljednje dvije sedmice. Evropski lideri su tokom vikenda zatražili "kredibilnu istragu" o nestanku Kašogija.

XS
SM
MD
LG