Dostupni linkovi

Kralj Salman naredio internu istragu slučaja Kašogi


Nestali novinar Džamal Kašogi
Nestali novinar Džamal Kašogi

Saudijski kralj Salman naredio je javnom tužiocu otvaranje interne istrage u slučaju nestanka novinara Džamala Kašogija, koji je prije 12 dana ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i nikada nije izašao iz njega.

Jedan zvaničnik Saudijske Arabije za Reuters je u ponedjeljak rekao sljedeće:

"Kralj je naredio Javnom tužiocu da otvori internu istragu po pitanju Kašogija baziranu na informaciji zajedničkog tima u Istanbulu" rekao je zvaničnik koji nije ovlašten da javno govori.

Vlasti Saudijske Arabije pod snažnim su pritiskom međunarodne zejednice koja traži odgovore, dok rastu zebnje da su prvobitne pretpostavke da je Kašogi ubijen i potom tajno iznesen iz saudijskog diplomatskog predstavništva, najverovatnije tačne.

Predsjednik SAD Donald Trump za vikend je rekao da će ukoliko se ispostavi da je Kašogi ubijen posljedica po Rijad biti "ozbiljna kazna". Republikanski senator Mark Rubio u nedjelju je rekao da ukoliko u ovom slučaju izostane reakcija predsjednika Trumpa "Kongres će reagovati".

Trump je danas na Twiiteru napisao da je razgovarao sa kraljom Salmanom i da je on negirao bilo kakvu umiješanost "u šta god da se moglo dogoditi našem saudijskom građaninu".

"Upravo razgovaro sa kraljem Saudijske Arabije koji negira da imaju bilo kakvo saznanje o bilo čemu što se moglo dogoditi "našem saudijskom građaninu". On kaže da tijesno sarađuju sa Turskom da nađu odgovor. Ja odmah šaljm našeg državnog sekretara da se susretne sa kraljem," napisoa je Trump.

Međunarodna zajednica takođe je za vikend zatražila "kredibilnu istragu nestanka Džamala Kašogija".

Kašogi je saudijski novinar koji je posljednjih godina bio veoma kritički orjenitisan prema princu prestolonasljedniku Mohamdu Bin Salmanu (MBS), zbog toga što je pod krinkom reformi hapsi protivnike, civilne aktiviste i intelektualce u toj zemlji.

Kašogija je pisao kolumne za The Washington Post.

Saudijska Arabije dozvolila je danas turskim vlastima pretres konzulata u Istanbulu, potvrdilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG