Dostupni linkovi

Pomiješane poruke sa sastanka lidera Azerbejdžana i Armenije u Moskvi


Lideri Azerbejdžana i Armenije na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, 31. oktobar 2022.
Lideri Azerbejdžana i Armenije na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, 31. oktobar 2022.

Premijer Armenije Nikol Pašinijan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavili su da je poslednjih dana postignut napredak ka rješavanju dugog spora dvije zemlje zasnovanog na međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta.

Ali su takođe, pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razmijenili ljutite riječi zbog poteza Bakua da spriječi Armencima pristup Nagorno Karabahu. Pašinjan je rekao da su ti potezi izazvali humanitarnu krizu zatvaranjem jedine kopnene rute iz Armenije u to područje. Alijev je negirao optužbu.

Razgovori su održani u Moskvi na sastanku Evroazijske ekonomske unije, grupe nekoliko bivših sovjetskih republika.

Armenija i Azerbejdžan se decenijama nalaze u sukobu oko Nagorno Karabaha koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana. Oko 30.000 ljudi je ubijeno u ratu početkom 1990-ih, etničke armenske snage preuzele su kontrolu nad područjem, kao i nad sedam susjednih okruga Azerbejdžana.

Decenije pregovora uz međunarodno posredovanje nisu rezultirali diplomatskim rješenjem, a tinjajući sukob doveo je do još jednog rata 2020. godine u kojem je ubijeno skoro 7.000 vojnika. Tokom šest sedmica rata Azerbejdžan je povratio kontrolu nad nekim od teritorija.

Sukob je završio je prekidom vatre uz posredovanje Rusije koja je rasporedila oko 2.000 vojnika da služe kao mirovne snage.

Sredinom decembra prošle godine azerbejdžanski aktivisti počeli su da opstruiraju cestu poznatu kao Lačinski koridor, za koji je Pašinijan rekao da bi trebalo da bude pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

Baku je u aprilu podigao kontrolni punkt duž rute, rekavši da je neophodno kontrolisati isporuku oružja koje se šalje u region i okončati ilegalne rudarske operacije. Rečeno je da je put ostao otvoren za humanitarnu pomoć, tvrdnje koje Jerevan osporava.

Pašinjan je rekao da je blokiranje "direktno kršenje" sporazuma, dok Alijev kaže da "Azerbejdžan nije blokirao nijedan koridor."

Pašinijan i Alijev su nastavili da se svađaju oko toga sve dok Putin nije prekinuo razgovor.

Ova dva lidera su ranije imali optimističnije izjave o okončanju spora, rekavši da je proteklih dana postignut napredak ka dogovoru zasnovanom na međusobnom priznavanju teritorije.

Putin je rekao da će kasnije održati trostruku sesiju sa dvojicom lidera, dajući im priliku da "o svemu razgovaraju na miran, poslovni način".

Rekao je da, uprkos poteškoćama, osjeća da se Azerbejdžan i Armenija kreću ka rješavanju višedecenijskog sukoba oko teritorije Nagorno-Karabaha.

Rusija je tradicionalno bila glavni posrednik u pregovorima između dvije zemlje.

Azerbejdžan gradi kontrolni punkt dok raste napetost sa Jermenijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
XS
SM
MD
LG