Dostupni linkovi

Poljski i lideri baltičkih zemalja posetili Ukrajinu


Predsednici Litvanije Gitanas Nauseda, Poljske Andrđej Duda, Ukrajine Volodymir Zelenski, Letonije Egils Levits i Estonije Alar Karis u Kijevu, 13. april 2022.
Predsednici Litvanije Gitanas Nauseda, Poljske Andrđej Duda, Ukrajine Volodymir Zelenski, Letonije Egils Levits i Estonije Alar Karis u Kijevu, 13. april 2022.

Predsednici Poljske Andžej Duda, Litvanije Gitanas Nauseda, Letonije Egils Levits i Estonije Alar Karis posetili su u sredu 13. aprila ukrajinski grad Borođanku severozapadno od Kijeva u znak podrške zemlji.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je da je grad "prožet bolom i patnjom" nakon što su tamo ubijeni i mučeni civili, a stambene kuće i druga civilna infrastruktura bombardovani.

"Teško je poverovati da se takvi ratni zločini mogli počiniti u Evropi 21. veka, ali to je realnost. Ovo je rat koji moramo da dobijemo", rekao je Nauseda u saopštenju.

On je takođe objavio fotografiju sva četiri predsednika sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Nastavićemo da se zalažemo za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i da pomažemo ovoj herojskoj naciji da prevaziđe užase rata", napisao je Nauseda na Tviteru.

"Jedinstvo je naša snaga. Ostaćemo uz #Ukrajinu do pobede,"dodaoje Naseuda.

Poljska je ranije saopštila da su se Nauseda i njegovi kolege šefovi država -- poljski predsednik Andžej Duda, estonski Alar Karis i Egils Levits iz Letonije -- sastali u poljskom gradu Žešovu u blizini granice sa Ukrajinom pre nego što su ušli u voz za Kijev.

Cilj je da se pokaže podrška Zelenskom "i braniocima Ukrajine u odlučujućem trenutku za ovu zemlju", naveo je savetnik poljskog predsednika Jakub Kumoč u saopštenju.

Estonski predsednik Karis je na Tviteru poručio da su predsednici četiri zemlje na putu za Kijev, "grad koji je užasno stradao zbog ruskog rata od moje poslednje posete", uz fotografiju lidera ispred voza.

"Zajedno sa predsednicima Andžejem Dudom, Gitanasom Nausedom, Egilsom Levitsom, posećujem Ukrajinu da pokažemo snažnu podršku ukrajinskom narodu, sastaćemo se sa dragim prijateljem predsednikom Vladimirom Zelenskim", dodao je on.

Posete lidera Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije usledile su dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će nastaviti ofanzivu.

Sve četiri zemlje su zabrinute da bi se mogle suočiti sa ruskim napadom u budućnosti ako Ukrajina padne.

Ukrajina je 12. aprila odbila posetu lidera druge zemlje NATO-a. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je planirao da ode u Ukrajinu, ali daje odbijen.

"Bio sam spreman da to uradim, ali očigledno, i moram to da primetim, to u Kijevu nisu želeli", rekao je nemački predsednik.

Štajnmajer, bivši ministar spoljnih poslova, suočava se sa kritikama zbog svoje politike detanta prema Moskvi, za koju je priznao da je bila greška.

Brojni lideri, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i britanskog premijera Borisa Džonsona, sastali su se sa Zelenskim nakon što je Rusija najavila da će smanjiti svoje vojne aktivnosti prema ukrajinskim gradovima Kijevu i Černigovu.

Odluka je objavljena nakon mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva u Istanbulu krajem prošlog meseca.

Ukrajinski pregovarači su u međuvremenu rekli da bi mogli da pristanu na neutralni status, jedan od ključnih zahteva Rusije, ali su tražili međunarodne garancije za njenu bezbednost.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG