Dostupni linkovi

Predsednica Evropske komisije izjavila da su ruske snage počinile ratne zločine


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu, 8. april 2022.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu, 8. april 2022.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je 9. aprila da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je dodala da advokati moraju da istraže navodne incidente.

Napuštajući Ukrajinu nakon posete, ona je navela da je 8. aprila svojim očima videla razaranja u gradu Buča kod Kijeva. Tim forenzičara počeo je ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tela civila za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

"Moj instinkt kaže - ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin? Ali, ja sam lekarka po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže", rekla je von der Leyen novinarima u vozu koji je 9. aprila krenuo iz Ukrajine.

"Videla sam fotografije, ubijanje ljudi dok prolaze. Takođe smo svojim očima mogli da vidimo da je razaranje u gradu usmereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj", rekla je ona, govoreći o Buči.

Nemačka političarka je bila prva zapadna liderka koja je otputovala u predgrađe Kijeva, gde je videla 20 tela ekshumiranih iz masovne grobnice u Buči i zapalila sveće u crkvi za žrtve.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile u, kako Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog suseda.

Kremlj je 5. aprila saopštio da su navodi da su ruske snage pogubile civile u Buči "monstruozan falsifikat" sa ciljem da ocrni rusku vojsku.

Ukrajina istražuje na hiljade zločina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

Istog dana kada su von der Leyen i šef diplomatije Evropske unije Josep Borell posetili Kijev i njegova predgrađa, Ukrajina i njeni saveznici okrivili su Rusiju za raketni napad u kojem su poginule najmanje 52 osobe na železničkoj stanici Kramatorsk u

Von der Leyen je rekla da EU radi sa Ukrajinom u zajedničkom istražnom timu na prikupljanju dokaza o mogućim ratnim zločinima za upotrebu u budućim sudskim slučajevima.

"Izuzetno je važno da to bude dobro dokumentovano, da bi se sprečili porazi na sudu ako dokazi nisu dovoljno dobri", rekla je ona.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je martu da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG