Dostupni linkovi

Hapšenja u Poljskoj zbog napada na saradnika Navaljnog u Litvaniji


Leonid Volkov u Vilnjusu, 5. septembar 2022.
Leonid Volkov u Vilnjusu, 5. septembar 2022.

Jedna osoba iz Belorusije uhapšena je u Poljskoj pod sumnjom da je naredila napad u ime Rusije na Leonida Volkova, saveznika pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je 19. aprila poljski premijer Donald Tusk.

"Beloruski državljanin koji radi za Ruse koji su naredili dvojici Poljaka da ubiju saradnika Navaljnog – priveden", napisao je Tusk na društvenoj mreži X.

Pre toga su objavljene informacije da su dve osobe uhapšene u Poljskoj zbog sumnje da su napale Volkova. O tome je izvestio predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Bivši šef kabineta Navaljnog je napadnut u martu ispred svoje kuće u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, gde živi u egzilu.

Napadač mu je razbio jedno staklo na automobilu, poprskao mu oči suzavcem i udario ga čekićem, saopštila je tada policija.

Litvanski predsednik je zahvalio Poljskoj na radu na hapšenju osumnjičenih.

Volkovu, koji je otišao iz Rusije 2019. strahujući za ličnu bezbednost, u martu je slomljena ruka, pošto je udaren čekićem za meso.

Napad se dogodio manje od mesec dana posle smrti Navaljnog pod sumnjivim okolnostima u zatvoru na ruskom Arktiku.

Obaveštajne službe Litvanije saopštile su tada da je napad "verovatno" operacija koju je "organizovala i sprovela Rusija, a čija je svrha bila zaustavljanje implementacije projekata ruske opozicije".

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG