Dostupni linkovi

Litvanski dužnosnik napad na suradnika Navaljnog nazvao 'političkim terorizmom'


Leonid Volkov (fotoarhiva)
Leonid Volkov (fotoarhiva)

Napad na Leonida Volkova, suradnika pokojnog ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, bio je dobro planiran slučaj političkog terorizma, rekao je u četvrtak medijima visoki dužnosnik Litve.

Volkova, koji je napustio Rusiju 2019. strahujući za osobnu sigurnost, u utorak kasno uvečer je nepoznati napadač napao čekićem za meso u glavnom gradu Litve, Vilniusu. Volkov je ostao sa slomljenom rukom i drugim ozljedama.

Napad se dogodio manje od mjesec dana nakon smrti Navaljnog pod sumnjivim okolnostima u zatvoru na ruskom Arktiku.

"Ovo je prvi put da se takav incident dogodio u našoj zemlji, takav slučaj političke agresije, političkog terorizma na našem tlu", izjavio je u četvrtak za nacionalni radio čelnik litavskog Nacionalnog centra za upravljanje krizama, Vilmantas Vitkauskas.

Litavske obavještajne službe navode da se čini da je napad vjerojatno operacija koju je "organizirala i provela Rusija", čija je svrha bila spriječiti akcije ruskih oporbenih članova koji su pobjegli iz zemlje.

Vitkauskas je u četvrtak ocijenio da je u sadašnjoj fazi istrage prerano za precizno utvrđivanje tko stoji iza napada na Volkova, ali se čini da je riječ o pažljivo isplaniranoj operaciji.

"Jedna stvar je jasna: što dulje istraga traje, to postaje jasnije da je sama operacija bila profesionalna, dobro planirana i da je onaj tko ju je izveo bio ili dobro pripremljen ili je dobio vrlo dobre upute", rekao je Vitkauskais.

Odjel za državnu sigurnost EU i članice NATO-a izvijestio je u srijedu da je, kako se čini, napad orkestrirala Rusija "u vezi s predstojećim nedemokratskim ruskim predsjedničkim izborima".

Očekuje se da će predsjednik Vladimir Putin (71) lako pobijediti na strogo kontroliranim izborima od 15. do 17. ožujka.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nazvao je napad na Volkova neuspjelom provokacijom protiv Litve.

"Putinu mogu reći samo jedno: ovdje te se nitko ne boji", poručio je u srijedu Nauseda.

Ruski disidenti koji su pobjegli iz svoje domovine usred brutalnog Putinovog slamanja neistomišljenika, često upozoravali da su meta prijetnji i napada.

Smrt Navaljnog, Putinovog najglasnijeg kritičara, prošlog mjeseca dok je bio u arktičkom zatvoru zbog osuda koje se naširoko smatraju politički motiviranima, samo je pojačala ove strahove.

Borba i smrt glavnog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:54 0:00
XS
SM
MD
LG