Dostupni linkovi

Litvanija navodi da je napad na saradnika Navaljnog 'verovatno' organizovala Rusija


Leonid Volkov govori tokom intervjua u Vilniusu, Litvanija, 5. septembra 2022.
Leonid Volkov govori tokom intervjua u Vilniusu, Litvanija, 5. septembra 2022.

Litvanija je saopštila da je napad u Vilnjusu na Leonida Volkova, bivšeg bliskog saradnika pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, "verovatno" organizovala Moskva kao deo niza provokacija u baltičkoj zemlji s ciljem da se zastraše protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina u inostranstvu.

Volkova je kasno u utorak čekićem za meso napao neidentifikovani napadač u glavnom gradu Litvanije, kojem slomljena ruka uz druge povrede.

Obavještajne službe Litvanije saopštile su u srijedu da je napad "vjerovatno" operacija koju je "organizirala i implementirala Rusija, a čija je svrha bila zaustavljanje implementacije projekata ruske opozicije".

Povrede na glavi Volkova
Povrede na glavi Volkova

Predsjednik Gitanas Nauseda napravio je korak dalje u toj procjeni, rekavši da je napad jasno unaprijed planiran i da se čini da je povezan s drugim provokacijama protiv Litvanije, gdje je Volkov, bivši šef kabineta Navaljnog i bivši predsjednik Navaljnove Fondacije za borbu protiv korupcije, živio je od izgnanstva 2019. godine jer se bojao za svoju sigurnost u Rusiji.

"Mogu samo jedno da kažem Putinu: ovdje vas se niko ne boji", rekao je Nauseda komentarišući napad.

Ruski disidenti koji su pobjegli iz svoje domovine usred brutalne Putinove represije često su upozoravali da su na meti prijetnji i napada.

Smrt Navaljnog – najglasnijeg Putinovog kritičara – prošlog mjeseca dok je držan u arktičkom zatvoru na osnovu osuda za koje se smatra da su politički motivisane samo je pojačala te strahove.

Volkov posle napada poručuje da ne odustaje

Volkov je za nezavisnu medijsku kuću Meduza rekao samo nekoliko sati prije napada da osjeća sve veći osjećaj nelagode zbog svoje sigurnosti otkako je 16. februara objavljena smrt Navalnog pod sumnjivim okolnostima.

"Glavni rizik sada je da ćemo svi biti ubijeni", rekao je za Meduzu.

Ipak, Volkov je obećao da će nastaviti borbu protiv Putina uprkos napadu.

"Nastavljam da radim i ne odustajem", rekao je Volkov u snimku objavljenom na svom Telegram kanalu nakon otpuštanja iz bolnice u glavnom gradu Litvanije.

"Htjeli su da me pretvore u biftek. Naravno, čekićem za meso. Muškarac me je napao u dvorištu moje kuće", rekao je Volkov.

"Udario me je 15 puta u nogu, ali mi je noga nekako ostala netaknuta. Boli dok hodam, ali kažu da nije slomljena. Međutim, ruku mi je slomio", rekao je Volkov i dodao da je ovo bio "karakteristični gangsterski pozdrav od Putina".

Portparol litvanske policije Ramunas Matonis potvrdio je za AFP da je ruski državljanin napadnut u blizini njegove kuće u Vilniusu u utorak oko 22 sata. Ime nije navedeno.

Prema riječima novinara Sergeja Parkhomenka, kako prenosi nezavisni medij na ruskom jeziku – Meduza, Volkov živi u maloj zajednici izvan Vilniusa.

Litvanski ministar inostranih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da su "vijesti o Leonidovom napadu šokantne".

"Nadležne vlasti rade na ovome. Počinioci će morati da odgovaraju za svoj zločin", napisao je Landsbergis na mreži X.

Fotografije povrijeđenog Volkova i njegovog oštećenog automobila objavila je na Telegramu ekipa preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Napad je prva prijavila Kira Jarmuš, bivša portparolka Navaljnog i sekretarka njegove Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), koja je na mreži X napisala da je neidentifikovani muškarac razbio prozor na Volkovovom automobilu, bacio suzavac na oči i udarao Volkova čekićem za meso.

Jarmiš je kasnije dodala da se Volkov uzvratio na napadača "vratima automobila i nogama".

"Zbog toga je ima povrede na nogama", objasnila je.

Direktor FBK-a Ivan Ždanov kasnije je objavio fotografiju na kojoj političara nose prema kolima hitne pomoći.

Aleksej Navaljni, Putinov najžešći kritičar, umro je prošlog mjeseca pod sumnjivim okolnostima u 47. godini u zatvoru u ruskom arktičkom regionu, gdje je služio 19-godišnju kaznu.

Volkov i nekoliko drugih saveznika Navaljnog napustili su Rusiju 2019. godine nakon što su vlasti započele istragu FBK-a i aktivnosti te fondacije.

On je 2021. godine dodan na listu traženih osoba zbog aktivnosti usmjerenih protiv Kremlja.

Volkov je za Meduzu, u utorak prije napada, kazao da je zabrinut za svoju sigurnost poslije smrti Navaljnog.

"Sada je glavni rizik taj da ćemo svi biti ubijeni", rekao je za Meduzu.

Borba i smrt glavnog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:54 0:00
XS
SM
MD
LG